В дните на Вазовите празници иконите в параклиса “Св. Георги” край Сопот – изпепелени

pojar_vzriv_ogin_dimПожар изпепели иконите в параклиса “Св. Георги” край Сопот тази сутрин. Странното е, че трите с лика на светеца са непокътнати от огъня. Той е бушувал в средата на храма, където са били струпани християнските светини. Сигнал за пожара е дала около 7 сутринта местна жена на телефон 112. По обяд на място вече са пристигнали сопотненци, участвали във възстановяването на параклиса.  Той е изграден още в 13 век и е бил опожаряван няколко пъти през седемвековния си живот. В сегашния си вид е възстановен с дарения на хората от града на Вазов. Тук те посрещат Гергьовден, а местността наоколо е сред любимите не само за празнуване, а и за разходки.Под ръководството на Района прокуратура Карлово започна досъдебно производство за унищожаване на религиозни символи и повреждане на молитвен дом. Към момента то се води срещу неизвестен извършител като на органите на полицията е разпоредено предприемане на незабавни действия по издирването му, съобщиха от Държавното обвинение. Назначени са оценъчна и пожаро-техническа експертизи. От Полицията и Прокуратурата призовават всички, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР, за да подпомогнат разследването.

Работи се по много версии, потвърди пред медиите в ранния следобед днес изпълняващият длъжността районен прокурор на Карлово Димитрина Шекерева като избегна пряк отговор на въпроса възможно ли е пожарът да е отговор на първоначално забранения от карловския кмет, а после провел се под освирквания протест на мюсюлмани срещу провеждане на археологически разкопки около техни молитвени домове в страната, както и за връщане на Куршум Джамия.

До три години затвор, пробация и глоба от 3 до 10 хиляди лева предвижда Законът за виновниците, ако бъдат заловени и вината им се докаже в Съда.

В Сопот юли месец протича под знака на Вазовите празниници. Тази година се навършват 165 години от рождението на автора на “Аз съм българче”, “Чичовци”, “Под игото” и още десетки знакови за страната литературни произведения.

Може да харесате още...