Още месец за поставяне на микрочип на домашните кучета в Пловдив

Размерът на годишната такса, която е определена от Общински съвет Пловдив за регистрация на домашен любимец е 20 лева. Тя е задължителна за ВСЯКО домашно куче и се извършва в районната администрация по местоживеене срещу представяне на редовно заверен ветеринарномедицински паспорт и отразена идентификация/маркировка на животното, поставена от ветеринарен лекар – татуировка или микрочип. Съгласно общинската наредба обаче, след 30-ти септември 2012 година е задължителна идентификацията на куче с поставен микрочип, напомнят от дирекция „Екология и управление на отпадъците“.  Глобата при установяване липса на редовна идентификация с микрочип е 200 лв.

Имате още един месец в две от пловдивските частни ветеринарни амбулатории, срещу минимална цена за услугата, да поставите на вашия домашен любимец от безплатните микрочипове, предоставени от общината. Тази преференциална услуга се извършва в амбулаториите на ул.”Николай Гогол” – № 18 и на ул.”Лерин” ‑ № 14.
Справка от общинския Електронен регистър на домашните кучета за периода от началото на годината до момента, сочи че са регистрирани нови 920 домашни кучета в Пловдив. От тях близо 6 % са регистрирани като ловни, повече от 8 % са кастрирани, 9 % са регистрирани на името на инвалиди, а 61 % са с поставен микрочип. Средствата за 2012 г. до момента, събрани от такси за притежаване на домашно куче са в размер на 23 700 лв.
От общинския приют са одомашнени 27 безстопанствени кучета. Новите им собственици също са длъжни да ги регистрират в районната администрация по местоживеене, въпреки, че животните са кастрирани и с поставен микрочип.
Глобата за нерегистрирано домашно куче е 200 лв.

 

Може да харесате още...