Коне “косят” тревата на площадката в Иганово и още пропуски в охраната – в становище на Прокуратурата

kon4e-KatiaМесеци преди първия взрив в складоветете на ВMЗ край карловското село Иганово, “вътре в обекта са пашували над двадесет броя коне”. Те просто трябвало да изяждат тревата между складовете и в целия район – с което се избягвала необходимостта същата да се коси.” Иновативният метод изпълнявал изискванията за противопожарна безопасност. А собственикът на конете влизал в района по свое усмотрение, когато намери за добре. С мотив – да „наглежда „животните, да им носи храна или да ги пои“. Затова имал устно разрешение от изпълнителния директор, като дори не му е бил издаден пропуск. Твърди се, че бил придружаван от охранител. И ако това е така – “през това време как се охранява участъка, за който този охранител отговаря”?

Въпросът, а и констатациите за щастливите кончетата в района на складовете с боеприпаси!!! са на Районна Прокуратура Карлово, част от становището й във връзка с разследването още на първия взрив на 21 март 2015 г.

Нарушенията на охраната дават възможност за нерегламентирано проникване в района, се казва в становището. И още: при първия взрив цели 30 мунути охраняваният периметър е останал ненаблюдаван заради смяната на дневната с нощната смени. “Едва ли е случайност, че и първият инцидент – на 21.03.2015г., и вторият – на 14.04.2015г., са възникнали именно в този отрязък от време – първият около 19.20ч., вторият – малко след 7.00 ч. – т.е. в периода , през който се сменят постовете на охраната” – отчитат от Обвинението.

В района се оказва, че няма изградено видеонаблюдение, въпреки неколкократни изрични указания за това от служители от КОС, които извършвали редовни проверки. Сигнално-охранителната техника на склада, в който беше взрива, не е работела цяла година заради дефектирал датчик на врата, както било отбелязано в дневника на дежурната на охраната.

“Недоумение буди и фактът, че на изградените на обекта врати на складовете със съхраняване боеприпаси са били снабдени с прозорци, през които без особени усилия за счупването им, могат да бъдат подхвърлени различни предмети , в това число леснозапалими течности и др., които са в състояние да предизвикат горене или други инциденти с непредвидими последици” – твърдят още от Прокуратурата.

Скъсани оградни мрежи са открити и при първоначалния оглед на външния периметър – на места оградата е ръждясала, увиснала, като не се изключва версия за нерегламентирано проникване в района, заключават обвинителите. И подчертават, че са се натъкнали на практика “вътрешният периметър да се прочиства от частни фирми срещу суми над милион лева”. И то при положение, че може да се случи от сапьори на Сухопътни войски само срещу заплащане на консумативите – пътни, дневни и някои други разходи. “Впрочем размера на сумата и упоритото настояване прочистването да бъде извършено от частни фирми, това също е предмет на отделна проверка и разследване на евентуална версия за умишлени действия по предизвикване на инцидента” – е коментарът в становището на Прокуратурата.

На 14 април са вторите взривове.

На 15-ти – констатациите са изпратени с писмо до Окръжния прокурор на Пловдив. От своя страна той веднага изпраща писмо до директора на МВР Пловдив, с копие до главния секретар на МВР, да бъде осигурена възможност посочената заводска площадка да бъде охранявана временно от специализирани полицейски сили към МВР.

 

Може да харесате още...