Казанлък прави Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства

kazanluyk-ob6tinaПо предложение на Община Казанлък и с гласовете на 30 общински съветници днес на заседанието на местния парламент се реши да се създаде Общински културен институт – посетителски център „Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства“. В него ще се правят експозиции и обучения, ще отворят ретро фотостудио, фотолаборатория, колекции и архив, ще се организират фотоконкурси и пленери.

Музеят на фотографията и съвременните визуални изкуства получава безвъзмездно за управление и ползване кафенето – с две зали и сервизни помещения – на Историческия музей. Общинските съветници приеха и Правилник за устройството и дейността на културния институт.

В мотивите си за създаване на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства Общината посочва традициите, свързани с фотографското изкуство в Казанлък още от 19 век. С града са свързани значими имена на българската фотография като Атанас Карастоянов, Петър Арнаудов, Генчо Стоянов, Георги Георгиев, Борис и Андрей Шнее, фамилията Хлебарови – баща и син, Артин Азинян. Днес фотографското изкуство в града на розите се развива от фотограф-художниците Александър Иванов, Бедрос Азинян, Желиан Николов, Стефан Димов, Йонко Русев и др. В Казанлък се провеждат ежегодно фотопленерът „Долината на розите“, националният конкурс „Човекът до мен“, „Арт фест мултимедия“, които отдавна имат национално значение.

От Общината вярват, че създаването на Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства ще допринесе за утвърждаването на Казанлък като център на това изкуство.

Може да харесате още...