2 000 пяха и танцуваха на международен фестивал в Банско

3 годишен самороден талант от Македония демонстрира невероятни хип-хоп умения в Банско. Бебето-танцьор се оказа откритието на фестивала „Утрина звезда“, който събра в зимната ни столица 2000 млади певци, артисти, танцьори и художници от България, Украйна, Молдова, Турция и Македония. Президентът Кирил Костадинов връчи на малкия Филип специална награда. Преди това малчуганът, който едва ходеше, докато стигна до сцената, остави с отворени уста всички присъстващи, докато се чупеше в хип-хоп движения, а на финала, когато се поби на глава в характерна поза, публиката го взриви с аплодисменти. 

Минути след това цялата зала стана на крака, за да аплодира дами над 60 години, които се понесоха в ритъма на валса и възхитиха всички с невероятната си жизненост и емоционалност.
По мнение на мнозина от участниците и публиката, тази година организаторите от Арт академия “Утринна звезда” бяха създали най-добри условия за изява на младите таланти.
Залата на читалище “Н. Й. Вапцаров” се оказа тясна, за да побере всички, желаещи да се насладят на таланта на артистите в продължение на 5-те дни фестивална програма. Тази година редом до своите внуци се наредиха и техните баби, които им показаха, че все още го могат 🙂
Фестивалът започна с флашмоб на площада в Банско, по време на който се смесиха звуците на световния мега хит “Гангнам стайл” с Дунавското хоро, после продължи с македонска сюита на Танцова формация “Празник” от Сандански.

Председателят на журито Росица Панайотова – Григорова – една от най-изявените ни сопрани, с многобройни записи в Българското национално радио – остана възхитена от младите артисти от Кресна и Благоевград, които се представиха в първия ден. Тя наруши всички правила на фестивала като отиде лично да ги поздрави и да ги увери, че веднага могат да бъдат приети в НБУ. До последния ден, обаче, я чакаха още много приятни изненади. Уважаваните композитори доц. Георги Петков и Асен Драгнев останаха очаровани от изпълненията на певците, участващи в конкурсната програма. Музикални шедьоври от българската и световна музикална класика, народни песни и танци, танцово шоу, класически балет и хип-хоп бяха част от жанровете, които бяха представени на фестивала. Тази година имаше и категория Релакс, в която се изявиха любители танцьори над 20, над 40 и над 60 години. Още дълго страстите на участниците и публиката няма да утихнат след емоционалното изживяване. А следващият фестивал вече очаква всички от 8 до 18 юни в Албена.
Журито, в което участваха и експертът по танцово изкуство Ирина Дубровина от Казахстан и балерината Виолета Петрова, тази година бе изключително затруднено при определянето на наградите.
Специалната награда на президента на фестивала получи ТС “Празник” при община Сандански. Специалната награда за цялостно представяне пък беше присъдена на Танцова Формация „Сухашко настроение” при НЧ „АСЕН ЗЛАТАРОВ – 1921”, село Сухаче с художествен ръководител  Христинка Димитрова. Свои награди връчиха и областният управител на Перник Иво Петров и директорът на предприятие “Ученически отдих”.

Може да харесате още...