Гласуват 13 милиона за “личен асистент” тази година

ksu orangeria_0000913 млн. лв. ще бъдат осигурени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2015 г., за да бъде обезпечено финансирането на социалната услуга „Личен асистент” до стартирането на новите операции по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Решението се очаква да бъде взето на правителственото заседание днес. От тази услуга ще могат да се ползват хора с с намалена работоспособност и с висока степен на трайни увреждания, включително деца. Осигуряването на лични асистенти за тях е от особена важност за подобряване на качеството им на живот и за облекчаване на семействата им.

Кабинетът ще приеме и годишният Национален план за действие по заетостта. Изпълнението му се финансира в рамките на утвърдените със Закона за държавния бюджет за 2015 г. средства за активна политика на пазара на труда в размер на 73 млн. лв. Основните приоритети включват подобряване на достъпа до пазара на труда, особено на неравнопоставените групи, чрез адаптирани към техните потребности услуги; подкрепа за икономически растеж, благоприятен за заетостта и подобряване на бизнес средата; изпълнение на Европейската гаранция за младежта и др. Основни целеви групи са безработните младежи до 29 г., безработните над 50-годишна възраст, продължително безработните лица.

От Кабинета са изчислили,ч е в резултат от реализирането на всички заложени действия и при благоприятно развитие на стопанската конюнктура се очаква постигане на коефициент на заетост за групата 15-64 г. от 61%, за групата 20-64 г. – 65%, сред по-възрастните лица (55-64 г.) – 50%. Целта е в резултат на изпълнението на мерките и програмите безработицата да не надвиши 11,7 на сто.

снимка: архив, КСУ “Св. Георги”, Пловдив

Може да харесате още...