Денят на Земята – първи в света го чества България

PlakatKletva copyБългария е първата държава в света, която празнува Ден на Земята. Това става на 14 декември 1930 г. по инициатива на  тогавашния министър на земеделието и държавните имоти Григор Василев. Неговата идея е подета и от колегите му в цяла  Европа. Това припомнят от сдружение „Движение с екологична насоченост” Ямбол в Деня на  нашата планета, определен години по-късно от световната общност да е 22 април. Това се случва през 1990-та или 60 години по-късно.  Днес историята на този ден децата и учениците от Ямбол могат да проследят в постери.

Единият постер представя на български и английски език Клетвата пред Земята, подписана през 1992 г. от президентите на всички държави, в това число и България, участвали в конференцията на ООН, посветена на околната среда и развитието.

PlakatWaste copyДруг от плакатите е посветен на вредното въздействие на най-разпространените отпадъци от опаковки върху почвата и водата.  Така най-младите жители на Ямбол днес научиха, че станиолът, с който е опакован любимият им шоколад; стиропорът, от който са изработени чинийки и чаши за еднократна употреба, не се разграждат. И още – алуминиевите кутийки от безалкохолно и бира тровят Земята от 80 до 250 години, пластмасовите бутилки – от 450 до 700 години, батериите – 100 години, а цигарените фасове – от 10-12 години.

Сухите факти са придружени и с напомнянето, че всички тези отпадъци могат да се рециклират, вместо да се изхвърлят на сметищата.  Че Природата не прави отпадъци – те са нововъведение на хората. И че ние сме длъжни да я опазим от отрови за бъдещите поколения. Отговорни сме и да принудим индустриите да спрат да произвеждат материали и продукти, които не могат да се употребят повторно, рециклират или компостират.

 

Може да харесате още...