Голямото завръщане след празниците започва; свлачище на пътя Пловдив-Смолян, ледени висулки по скали и тунели

snejen-putДнес и утре се очаква засилен трафик по пътищата заради края на дългите почивни дни около празниците – в първия от двата дни времето е слънчево, републиканските пътища са проходими при зимни условия, но трябва да сте внимателни, ако минавате с автомобил през тунели и по планински маршрути или ако се движите от Пловдив за Смолян или обратно. Причините са ледени висулки и свлачище.

Калната маса и камъните са се свлякли на пътя точно под Църквата на Асенова крепост. Свлачището в този участък е за първи път и се е активирало тази нощ, съобщиха от Областно пътно управление Пловдив. Предполага се, че причина е дъждът, който е валял в този района на Родопите.Трактор с гребло на фирмата, която поддържа пътя, го е разчистил още по тъмно, но е в готовност да продължи работа в случай на ново свличане. Движението от Смолян и Пампорово за Пловдив не се отбива на този етап по друг маршрут. Засега няма информация дали ще продължи да се регулира от пътна полиция и със знаци и утре.

visulki 001

Вчера следобед са били премахнати ледени висулки от тунелите преди Бачковския манастир.  Тази нощ са премахнати и ледени висулки в тунел “Ечемишка” на АМ “Хемус”. Между 3 и 6 часа тунепът е бил затворен точно по тази причина. И днес пътните служби следят за красиви, но опасни ледени образувания. Екипът ни видя как истински скулптури висят от скалите по родопския път тази сутрин, както и от покривите на някои сгради в Пловдив.

Без ограничение за всички видове моторни превозни средства е пътуването по високопланинските проходи „Ришки“, „Републиката“, „Предела“, „Печинско“, „Пампорово“, „Рожен“, „Обзорски“ и „Айтоски“. Преминаващите през “Превала” трябва задължително да са с вериги, а товарните МПС да са без ремаркета и полуремарке, съобщават от АПИ (Агенция Пътна инфраструктура).

Шипка” е отворен за движение. До 31 март 2015 г. през прохода е забрането движението на МПС, превозващи товари с технически допустима максимална маса над 12 т, както и преминавенето с ремаркета и полуремаркета над 10 т. Ограничено е движение на превозни средства над 12 т през „Петрохан”, а над 10 т през „Твърдишки“ и „Вратник“. „Дюлински” е затворен за тежкотоварни автомобили.

Затворени са всички видове моторни превозни средства са проходите „Троянски“, „Златишки“ и „Върбишки“. “Котленски” е затворен за МПС над 10 тона. Шофьорите могат да преминават през “Ришки” и Прохода на Републиката.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

Утре – 4 януари, от 14:00 ч. до 20:00 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и определени направления от републиканската пътна мрежа. То не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).

.

Може да харесате още...