На 17-ти ноември институциите трябва да са готови за зимна поддръжка на пътищата

zima2„На 17-ти ноември ще обявим пълна готовност за зимното почистване и считано от тази дата всички снегопочистващи фирми ще са задължени да прилагат правилата за почистване на пътищата по време на зимна обстановка“ – това обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.  На 18 ноември ще бъде направена проверка на фирмите дали отговарят на изискванията и разполагат ли с необходимата техника и материали за зимно почистване.  „Предприемаме всички мерки за обезпечаване на зимното поддържане на пътищата, въпреки критичната ситуация, пред която е изправена страната. Мобилизирали сме всички отговорни институции и сме създали необходимата координация между Агенция „Пътна инфраструктура“, МВР, „Пътна полиция“, Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, Държавната автомобилна инспекция.

Като цяло обаче пътищата в страната не са подготвени за зимата – това е реалната картина на ситуацията, очерта министър Павлова. Основните причини: изтекли четири годишни договори на снегопочистващите фирми с Агенция „Пътна инфраструктура“, както и липсата на бюджет за зимно поддържане на пътищата.

„Новите четири годишни договори от 2014 до 2018 година са въведени твърде късно“, обясни Лиляна Павлова и допълни, че някои от договорите, подписани в периода 2010 до 2014-та година изтичат в понеделник, други в края на месеца, а трети през декември.

„Това е голям проблем и положението е критично, защото фирмите не са готови да работят през зимата. Ситуацията е много проблемна и много критична“, подчерта Павлова. За да бъде преодоляна ситуацията и да не бъдат потърпевши гражданите, ще се подготвят нови временни споразумения между АПИ и снегопочистващите фирми, за да стартира работата по обезпечаване на поддръжката на пътищата при зимни условия и да се посрещне зимната обстановка с необходимата организация за поддържане на пътната мрежа.

Липсата на бюджет за зимно поддържане е заради изхарчените още през лятото пари за зимно почистване, показва проверка на ведомството. Средствата е трябвало да се изразходват за изрязване на храсти, но и това не е направено. „Затова сега пътищата не са подготвени, особено проходите в страната”, коментира министърът и допълни, че за така нареченото рязане на храсти са изхарчени 10 милиона лева. „Ако тези пари бяха инвестирани в проходите и магистралите, щяхме да сме подготвени за зимата“, беше категоричен регионалният министър.

Най-критично е състоянието на магистралите “Люлин” и “Струма”, където от необходимите 5 хил.тона сол, има едва 20 тона, сочат изчисленията на АПИ и още – при необходимост да има 70 тона химикали за обработване, има нула, а от нужните 66 машини за почистване, има само четири.

Областите, в които пътищата са най – неподготвени за зимата са Перник, София, Плевен и Стара Загора, съобщи Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. „В тези области снегопочистващите фирми са най-слабо подготвени. В област Смолян фирмата има готовност за работа, но договорът й изтича след месец“, показват данните на пътната агенция. „Затова текат преговори с фирми и област Смолян няма да остане без сногопочистване“, увери Лазаров. Той обясни, че причините за тази ситуация на места е свързана с финансови проблеми, а в други с административни.“

По думите му областите Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Търговище, Силистра, Разград, Кърджали и Благоевград са областите с най-добра подготовка на пътните участъци за зимния сезон. „Там нямаме притеснения и всичко е подготвено за предстоящата зима”, допълни той.

По време на пресконференцията бяха представени основните стандарти и изискванията за почистване на пътните настилки при зимни условия, както и европейските практики в тази област.

източник: пресцентър МС

 

Може да харесате още...