Млади художници нарисуваха прехода; пътуващата изложба “89-та ПРЕДИ и сега – 25 ГОДИНИ СВОБОДА“ – от утре в Пловдив

avtor-Евгения БотеваИван Кашлаков (Сливен), Румена Орешкова (Варна), Сибила Керелезова (Кърджали), Сузана Станоева (София), Лора Хубанова (София), Силвия Ганчева (Бургас), Росица Чобанова (Бургас), Атанас Гиев (София), Евгения Ботева (София), Любов Димова (Велики Преслав), Теодора Минчева (Варна), Милена Стефанова (Плевен), Александър Димитров (Пловдив) – това са художниците, провокирани да изобразят прехода в България според своето разбиране и усещания. Проектите им, селектирани като най-добри в конкурса за плакат на тема „25 години свободна България”, който се проведе в партньорство с Национална художествена академия, от утре гостуват на Пловдив – градът, който в огромна степен беше предвестник на политическите настроения в страната ни в последните две десетилетия и половина.  До края на месеца как изглежда свободата през техните очи ще можем да видим на ул. „Княз Александър I Батенберг“ . Точчно в 11 изложбата ще бъде открита.

Художниците са от поколението, израснало след краха на Берлинската стена и в ситуация на все по-избледняващата сянка на комунистическия режим у нас. В прочита на темата прозират както позитивни нагласи, така и мрачни и белязани дълбоко от миналото интерпретации на свободата. Подредените плакати са не просто извадка от нагласите на младата и творческа част от днешното общество, а и опит за съдържателен диалог.

От събитията по улиците на столицата през 1989 година, през предоставените от златната съкровищница на БТА фотоси, има репродуцирани и няколко автентични плаката от фонда на Музея за история на София, които протестиращото множество е издигало над главите си, за да постигне собствената си свобода.

През октомври изложбата беше показана на Моста на влюбените в София, а през ноември и декември ще бъде в Русе и Смолян. Чрез Културния институт към Министерството на външните работи, тя ще бъде домакинствана и от български културни институти и посолства в чужбина.

снимки на плакатите: поред на публикуване: водеща: Евгения Ботева; първа в галерията: Валерия Чобанова; в средата: Александър Димитров

Може да харесате още...