Седмица след пороя в Храбрино – останалото е мълчание…

mostove3Камари битов боклук, скършени клони и цели дървета, начупени като кибритени клечки, кал, железа, ненужни автомобилни части и дори цял фургон с ламарини, изгубени по течението – това остана в коритото на река Първенецка след пороя в родопското селао Храбрино край Пловдив в края на миналата седмица. Повлечени от места, които местни хора и туристите са превърнали в сметища и запокитени от водата десетки метри надолу, към по-ниските й брегове, голяма част от боклуците все още стоят в коритото. Все още тежките машини, които разкопаха пътя при Пречиствателната станция към Втора вилна зона, за да осигурят водоподаване към Храбрино заради авария на местното съоражение, не са заравнили трасето и с всеки ден релефът му  става по-дълбок и по-опасен.

От тук всекидневно с автомобилите си минават  десетки хора, голяма част – постоянно живеещи в района. Новите валежи от последните два дни , макар и слаби, правят сериозни бразди по пръста, разхвърлена по пътя след разкопаването му на едри купчини.  На този фон камъните и хлътванията изглеждат…  естествено като за трасе, по което са се водили военни действия.  Мостът с железните перила, mostove10оцелял от буйната река, позагуби част от тях. Вероятно пак заради тежките машини.

И ако в деня след големия порой кметът на Община Родопи Пламен Спасов и местният кмет Михаил Кръстанов откликнаха веднага на друг наш сигнал – за пропадането на павираната настилка нагоре по  същия път  и изпратиха пясък за пренареждането й, да видим дали сега, седмица след спешните ремонти и аварийното почистване на реката ще реагират бързо на този сигнал.  Утре ще го подадем.

… Накрая – изкушавам се да ви покажа в галерията от снимки стария римски мост, на метри от разрушения в селото, на метри и от другия, с повредените перила. Фургонът и всичко останало, което разбеснялата се река беше завлякла от високото, са минали и през него. Но той си стои. Непокътнат. Даже красив! И не се налага нито местната власт, нито държавната да отделят средства за аварийни ремонти.

Може да харесате още...