Двама души без работа след скандала за застрояване на 29 дка край Несебър

more_002Освобождават от работа изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите Бисер Дачев заради скандала със застрояване на 29-те дка край Несебър, за които преди Нова година екоактивисти алармираха, че са дюни и са в защитена зона Натура 2000, а от земеделското министерство обясниха, че не са с такъв статут. Ще бъде освободен и директорът на РИОСВ – Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирайки за двете новини министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и екоминистъра Нона Караджова.

С категоричната подкрепа на министър–председателя ще бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва всички сделки с аналогични имоти от 2003-та година до днес, каквато е сделката и издаденото разрешение за строеж на въпросния терен. В нея ще бъде предложено да има само един представител на ГЕРБ и във всичките й заседания задължително да участват представители на неправителствени организации и на медиите, каза още премиерът.

На среща с екоорганизации в МС днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова съобщи, че относно спорния имот в Несебър е потвърдена отмяната на разрешението за строеж, както и че има издадено административно наказание на главния архитект и той ще бъде глобен.

Правителството, обаче, инициира законодателни промени, които ще внесе в Народното събрание и с които ще се предложи да се въведе пълна забрана на строителството върху дюни, независимо дали са частна, държавна или общинска собственост. Целта е запазване биоразнообразието в страната, защита на природните дадености и опазване на Черноморското крайбрежие от застрояване, уточниха от правителствената пресслужба.

Ще бъде прецизирана дефиницията какво всъщност са дюни и компетентният орган за определянето на дюните – министърът на околната среда и водите, чрез необходимите промени в закона за защитените територии и закона за биологичното разнообразие, има едногодишен срок да бъде направен списък и регистър на всички дюни и защитените територии, съобщи след срещата в МС регионалният минстър. По думите й всички дюни, след като бъдат описани, по служебен ред ще бъдат вписани и в кадастралните карти, за да може в бъдеще да не се разрешава строителството върху такива територии.” Правителството ще внесе промени и в закона за горите и за опазване на земеделските земи, като се въведе пълна забрана за промяна на предназначението на горски и земеделски територии, в чиито площи се намират дюни. Много важна промяна в двата закона е прекратяването на започналите, но не довършени процедури по промяна на предназначението на територии, подчерта министър Павлова и обясни, че ако досега „можеше процедури да се довършват в годините, в бъдеще правителството ще предложи това да не бъде възможно, а вече започнати процедури ще трябва да бъдат прекратени по стария ред и да се извършат само по новите условия, което съответно ще забранява промяна на предназначението на защитени територии и на дюни.

По време на днешните разговори бяха обсъдени и възможностите за по-голямо участие на гражданите и екологичните организации при провеждането на процедурите и при одобряване на подробните и общите устройствени планове и разрешенията за строеж. По информация от пресцентъра на МС, и правителството, и представителите на екоорганизациите са застанали зад идеята за по-голяма прозрачност относно инвестиционните намерения и необходимостта всички планове да бъдат предварително и постоянно публикувани в публичното пространство. Постигнато е общо виждане и за разширяване на кръга на лицата, които могат да обжалват разрешения за строеж и актове, нарушаващи околната среда или разпоредби, свързани със защита на биоразнообразието.

Може да харесате още...