БГ властите с предупреждения за пътуващите до Израел и Либия

leti6te_plovdiv_06Заради усложнената обстановка и повишения риск за сигурността в Израел и Либия, МВнР настоятелно ни препоръчва да се въздържаме от посещения и пътувания до територията на двете страни в този момент, освен в случаи на крайна необходимост. В Израел през последните седмици нарасна противопоставянето между Израел и Хамас, намерило израз в ракетен обстрел на израелските градове от Ивицата Газа и военна операция на израелската армия и сили за сигурност, напомнят от външното ведомство и подчертават, че има реална опасност от ракетен и друг обстрел на израелска територия и от съседни страни като Ливан и Сирия.

Поради потенциална опасност от терористични атаки, на намиращите се на израелска територия български граждани се препоръчва да избягват пътувания с градски транспорт и да посещават публични места, на които се събират множество хора. Препоръчва се още на българските граждани, на които се налага пътуване до тези райони, да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Тел Авив. Тук може да намерите координати на българските власти в страната.

В Либия, където обстановката също е ескалираща и се водят сражения, на пребиваващите краткосрочно или дългосрочно български граждани се препоръчва повишено внимание. В случаи, че местата им на пребиваване са далеч от военни действия, съветът на властите ни е да не ги напускат. Места, където се водят сражения, като Триполи, Бенгази и други, да се избягват или напуснат. Добре е заради високата степен на риск да се избягват райони в близост до военни обекти, полицейски участъци и други държавни структури.

В момента Либия може да се напусне през сухоземната граница с Тунис, през летище Митига, летище Мисрата и през границата с Египет, казват от външно.

Може да харесате още...