Димитър Греков: Няма да има недостиг на хлебно зърно; незаконната сеч не може да бъде причина за наводненията в „Аспарухово“

kombain_na_nivata„Няма да има недостиг на хлебно зърно“, това каза министърът на земеделието и храните проф.Димитър Греков в предаването „Тази сутрин“ на bTV. Министърът обясни, че пшеницата от новата реколта няма да е с лошо качество и да влоши качеството на хляба, не се очаква и неговото поскъпване.  По последни данни засегнатите площи са 357 хил. дка, от които 59 хил. дка пшеница са пропаднали изцяло.Преди валежите очакванията са били за 4.5- 5 милиона тона зърно, сега средно се очаква добивът да падне с 20% или около 1 милион тона. Министърът на земеделието и храните призова засегнатите стопани да декларират пострадалите площи в областните дирекции по земеделие. „При наличие на средства, държавата ще обезщети пострадалите на 100% земеделски производители с 80% от очакваните добиви“, уточни проф. Греков. Според него, няма опасност да се консумира хляб от фуражно зърно. „Има достатъчно качествена пшеница, която ще бъде изкупена от хлебопроизводителите“, каза министърът.

По повод наводненията в най-засегнатия район в страната, квартал Аспарухово, Варна, министърът е твърд, че незаконната сеч не може да бъде причина за наводненията там.  Логиката му е свързана с данни, които показват намаляването й през последните години и строгото й следене. За периода 2010-2014г. тази сеч е 30% в квартала. Миналата година са задържани над 560 автомобила и над 1000 каруци.

Как, обаче, намаляването на незаконната сеч, може да спре водна стихия, за която, както се твърди, отдавна  преградата вече е изсечена… не е ясно.

Относно язовирите в страната, министърът каза, че водоемите са запълнени около 70% и има 30% свободен обем. Към момента само един държавен язовир прелива – яз. Пчелина, поради ремонт. До края на годината щяло да има пълен контрол върху държавните водоеми.

Без да е заяждане – ама като са държавни, не трябва ли и в този момент пълен контрол да осъществява държавата? И ако не го прави, ЗАЩО?

Може да харесате още...