Ембаргото за внос на селско стопанска продукция за Русия ще засегне нашите сектори на плодовете и зеленчуците и на млякото и млечните продукти

krava_zadnikВъпреки малкия дял от общия аграрен износ на страната ни на селскостопанските продукти, включени в забранителния списък за Руската федерация, се очаква България да претърпи сериозни преки и косвени загуби от наложеното ембарго. Най-силно засегнати ще бъдат секторите на плодовете и зеленчуците и на млякото и млечните продукти. В този аспект България оценява значението на въведените временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои зеленчуци и плодове. Наред с това обаче страната ни счита, че бюджетът за прилагане на мерките по отношение на плодовете и зеленчуците, извън ябълките и крушите, трябва да бъде увеличен като се използват възможностите на Резерва за кризи. Това е позицията, която ще има България на извънредното заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 5 септември в Брюксел. По отношение на млякото и млечните продукти:

В сектора забраната също ще доведе до загуби. Свиването на пазара на млечни продукти ще рефлектира върху изкупната цена на млякото, което ще окаже негативно влияние върху и без това чувствителния сектор на животновъдството млечно направление в страната ни. Мерките, които са включени в „предпазната мрежа” по отношение на сектора на млякото и млечните продукти, са неприложими за България, е позицията на страната. Затова ще се защитаватезата  да  се използва опитът от кризата в сектора през 2009 г. и да се приложи пряка подкрепа на производителите на мляко, с която да се компенсират претърпените от кризата загуби.

 

Може да харесате още...