С “Кармина Бурана” на Античен театър Пловдив тази вечер откриват фестивалът OPERA OPEN

operafestТази вечер от 21 часа под дигентската палка на Диан Чобанов – музикален директор на Държавна опера Пловдив,  “Кармина Бурана” от Карл Орф със специалното участие на балет “Арабеск” ще дадат началото на музикалния фестивал OPERA OPEN.  Това е 31-вото издание на традиционния Верди фестивал, но с нова творческа платформа и под ново име – ЛЕТЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ НА АНТИЧЕН ТЕАТЪР – OPERA OPEN.

Фестивалът е емблематичен за Пловдив и се посреща с огромен интерес от публиката – в предстоящото издание зрителите ще могат да видят богата програма, включваща три оперни премиери – „Дон Карлос”, „Аида” и „Травиата”, два балетни спектакъла – „Нощ в синьо” с музика на Гершуин и Шопен и „Кармина Бурана”, гала концерти – „100 г. от рождението на Борис Христов”, „Честване на 200 г. Рихард Вагнер”, както и съпътстваща програма.

paata-10Участие във фестивала ще вземат световно известни имена като ПААТА БУРДЖУЛАЗЕ – с изяви на водещите оперни театри („Ла Скала”, „Метрополитен”, „Болшой Театър”, „Ковънт Гардън” и др.), лауреат на много международни конкурси; ЕЛИЗАБЕТ СТРИД – солистка на Вагнеровия оперен фестивал „Байройт” и на Национална опера – Чикаго;  ХУИ ХЕ – оперно сопрано, която пристига за концерт в Пловдив, директно от Арена ди Верона;  ВЛАДИМИР СТОЯНОВ баритон, работи на редица авторитетни сцени – в Париж, Валенсия, Барселона. Дебютът му е в театър „Сан Карло”, Неапол, следва „Ла Скала” и др. Пял е с някои от най-големите оперни звезди, сред които Анна Нетребко и Диана Дамрау.

Част от постановките са реализирани в копродукция със Софийска опера и балет, Държавна опера – Стара Загора и редица международни партньори, а очакваният брой зрители за 2014-та се очаква да надхвърли 20 000 души.

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. Екатерина каза:

    за всички, които не успяха да гледат Кармина Нурана тази вечер, ето съобшението във фейсбук на Дърважна опера Пловдив след провала на спектакъла заради лошото време: “Уважаеми зрители, при крайно лоши метеорологични условия и невъзможност за провеждане на спектакъл на Античния театър, заглавията от програмата OPERA OPEN ще се играят на следващия ден (резервна дата) отново на Античния театър. Билетите ще важат без заверка. Моля, следете актуалната информация на страницата ни!”