Мълчалив протест пред НС срещу т.н. Комисия на Мая Манолова, която заседава по референдума за изборната реформа

izbori_003Мълчалив протест пред НС срещу т.н. Комисия на Мая Манолова, която заседава по референдума за изборната реформа по предложенията на президента Росен Плевнелиев, събра в 14:15 часа представители на Инициативния комитет за провеждане на всенародното допитване, на Протестна мрежа и на преподаватели, участници в студенстките протести срещу задкулисието в политиката. Причината те да излязат на жълтите павета е, че на заседанието по обсъждане на искането, под което са се подписали 571 612 българи, не е поканен Инициативния комитет, съобщи проф. Георги Близнашки, негов председател, отлюспен от БСП заради твърдата си позиция за изборни промени. 

Акцията днес е организирана в социалната мрежа, където поддръжниците на Инициативния комитет са над 8 500.”Не трябва да позволяваме самозабравилите се властници да се подиграват с мнозинството от българските граждани! Бъдете там” – е призивът.

Всъщност, протестът е срещу арогантността на властта, която продължава да подминава високомерно гласа на хиляди българи. Нещо, което F2F TV от дълго време посочва като основна причина за обществената криза, затиснала ни мъгла в последните години и задушаваща всеки порив за политика с ясно лице и цели.

Припомняме, че президентът Плевнелиев предложи в края на януари на НС да вземе решение за произвеждане на национален референдум с три конкретни въпроса:

1.Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?
3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Идеята му беше референдумът да се проведе заедно с евроизборите. След като искането за референдум беше внесено в Парламента с подписка, обаче, беше направено всичко възможно то да се проточи и неглижира. И да се изпусне срока, в който изтече крайната възможност за вземане на решение Референдума за изборните правила да се проведе заедно с вота на 25 май.

В средата на май месец пък излезе проверка на подписката, в която Дирекцията по гражданска регистрация  съобщи, че е установила недостигащи 36 хиляди подписа за нужните 500 хиляди, задължаващи парламента да организира референдума. Предимно заради невалидни ЕГН-та, над 108 хиляди били непризнати. Тогава стана ясно, че Комитетът разполага с един месец да събере 36-те хиляди подписа. Официална информация – обаче – за нередностите – май председателят на НС не е изпратил до Иницаитивния комитет. Което е още едно неглижиране на гражданската позиция за промяна на безумното политическо статукво, в което газим.

Както и да се правят политиците, че не чуват гласа на хората , ето какво показа нашата анкета по първия въпрос от предложените за референдум: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 79% от читателите ни са отговорили с ДА; 15 на сто с НЕ и едва 6% – нямат мнение.

От днес пускаме втория въпрос от предложенията за промени: 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Гласувайте, ако искате!

Може да харесате още...