Парламентът на Крим се обяви за присъединяване към Руската федерация; референдумът е насрочен за 16 март

nebe_zalezПарламентът на Крим се обръща към ръководството на Русия с предложение за стартиране на процедура за присеъдиняване към Руската федерация с правата на останалите субекти в нея. Това гласи постановление, прието от местните депутати днес, 6 масрт, съобщи lenta.ru.

Решението си депутатите обяснили с това, че в Украйна, в резултат на антиконституционен преврат, властта са взели националистически сили, които грубо нарушават конституцията и законите на Украйна, правата и свободите на гражданите, както и правото на живот, свобода, мисли и изразяване, както и правото да се говори на роден език.

На 16 март се очаква в Крим да се проведе референдум за статута на Крим.

Междувременно в друга статия от днес lenta.ru съобщава, че Съедините и щати са въвели визови санкции за чиновници от Русия и Крим, а също и за граждани и организации, чиито действия, по мнение на Вашингтон, дестабилизират ситуацията в Украйна.  Не се уточнява фамилиите на чиновниците, които фигурират в списъка, но от администрацията на американския държавен глава са съобщили, че са готови да предприемат и други стъпки по отношение на Русия в зависимост от развитието на ситуацията в Украйна.

 

 

Може да харесате още...