Задочници се очаква скоро да могат да теглят студентски кредити

books-studentsСтудентите в задочна форма на обучение се очаква скоро да могат да се възползват от студентски кредит. Това съобщиха от Националното представителство на студенстките съвети, които водият едногодишна сага по решаване на казуса.  По тяхна информация,  Четвърти специализиран постоянен заседателен състав към Комисията за защита от дискриминация установи със свое решение, че въведеното условие за кандидатстване за получаване на кредит по Закона за кредитиране на студенти и докторанти – “кандидатстващите да са в редовна форма на обучение”, регламентира по-неблагоприятно третиране на студентите и докторантите, обучаващи се в друга форма, различна от редовната.

В тази връзка КЗД излезе с решение, че това условие представлява пряка дискриминация на основата на признак “лично положение” в нарушение на закона, допълвайки че чрез изискването за “редовна форма” на обучение към студентите и докторантите при кандидатстване за студентски кредити,  се нарушава и чл. 3, б. “В” от Международната конвенция за борба срещу дискриминацията в сферата на образованието.

Решението си Комисията за защита от дискриминация издаде по преписка №90 от началото на 2013 година, заведена през миналия февруари  по сигнал, подаден от д-р Ангел Георгиев – председател на Националното представителство на студентските съвети. До сигнала се стигна след като многократно през 2012-та НПСС алармира държавните институции за неправомерното дискриминиране на студентите-задочници по множество направления, включ. достъп до кредитиране, стипендии, осигуровки и редица други социални привилегии.

В хода на производството пред Комисията за защита от дискриминация НПСС бе представлявано от студенти по публична администрация и право срещу които се изправиха безуспешно юристите на Министерски съвет, Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика. От НПСС се позоваха и на Европейската харта за студентски права на Европейския студентски съюз,чийто представител за България е НПСС.

Комисията препоръчва на Министерски съвет и Министъра на образованието и науката, с цел гарантиране правото на недискриминация и равенство в третирането и за изпълнение на целите на Закона за защита от дискриминация, Закона за висшето образование, Закона за кредитиране на студентите и докторанитите и Конвенцията за борба срещу дискриминация в сферата на образованието, да направят необходимото, в съответствие с компетенциите си, за преразглеждане нормата на закона и за разработване на правила, осигуряващи обективно и равно третиране на кандидатстващите за кредит .

От Ръководството на НПСС съобщиха, че възнамеряват за използва решението на КЗД, за да призове отговорните институции за цялостна промяна в нормативната уредба и практика, уреждаща правата на над 30 000 студенти в задочна форма на обучение, която към момента ги дискриминира по следните параграфи:
– право на общежитие за времето на присъствените им и изпитни сесии;
– право на стипендии по ПМС 90 / стипендии и награди по програмите на ЕС;
– достъп до намаления за храна в студентски столове;
– достъп до намаления за градски транспорт и всички останали от автобусни линии, метро, трамвай, БДЖ, и др.;
– право на връщане част от парите за семестриална такса от отличен успех за семестъра;
– медицински нужди.

 

Може да харесате още...