Конференция за противоречията на наследството и за един виртуален музей на СОЦ-а – утре в Пловдисвкия университет

plovdivski_universitet_hladnoКонференция на тема „Противоречията на наследството (за един виртуален музей на СОЦ-а)“ организират на 7, 8 и 9 март Институтът за критически изследвания към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Катедрата „Социология и науки за човека“ на Философско-историческия факултет във висшето училище. Всички сесии и студиа на форума ще се проведат в зала „КОМПАС“ на Ректората на Пловдивския университет. Официален старт на проявата на 7 март в 10:00 ч. ще дадат ректорът на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Запрян Козлуджов и научният секретар на конференцията Деян Деянов.

В рамките на проявата освен доклади по теория и емпирични изследвания, са предвидени и няколко студиа върху инакомислията на 80-те години, представяния на книги и на изложби, както и дебати върху обществото, в което българинът живее до 1989 г.

Първият доклад, озаглавен „Беше ли това социализъм?”, ще изнесе съпредседателят на Международния борд на директорите на ИКСИ проф. Растко Мочник от Университета в Любляна. Сесии, разпределени в тридневната програма са обединени около темите: „Историческа социология на СОЦ-а – биополитика, анатомополитика“, „Историческа социология на СОЦ-a – обществото на мрежите“, „Историческа социология на СОЦ-a – новини от миналото“, „Прочитите на СОЦ-наследството“, , „Прочитите на СОЦ-наследството – дискурсите на антикомунизма: метаморфози“ и „Виртуалният музей като социоаналитична клиника“.

В техните рамки ще бъдат представени теми като „Спокойна атмосфера за другарско общуване, приятна отмора и забавления – ‘заведенията за обществено хранене’ през 1960-те”, „Санитарната култура: тоалетни предизвикателства”, „Портрет на здравния работник като биополитик”

Официалното закриване на конференцията е на 9 март, неделя, от 15.45–16.00) от декана на Философско-историческия факултет доц. д-р Красимира Кръстанова, и проф. д-р Растко Мочник, съпредседател на международния борд на директорите на ИКСИ.

Може да харесате още...