Правителството ще изпълни четири решения на Съда по правата на човека, сред които – по делото на бивш шеф на ОбС Варна срещу България

temidaПравителството ще изплати обезщетенията, присъдени с четири решения срещу България на Европейския съд по правата на човека в Страсбург.  По едното от тях – делото „Гуцанови срещу България” – жалбоподателите ще  получат обезщетение в размер на 40 000 евро за неимуществени вреди и 4000 евро за разходи и разноски по делото. Констатираните нарушения  са за забрана на изтезанията, на правото на свобода и сигурност, на невинност до доказване на противното, на неприкосновеност на жилището и на вътрешноправно средство за защита.  Случаят стана особено известен през 2010 година, когато в ранната утрин на 31 март служители на ОДМВР – Варна и група за борба с организираната престъпност на същата дирекция, маскирани с качулки и въоръжени, нахлуват в дома на тогавашния председател на Общинския съвет във Варна, разбивайки входната врата и без да се съобразят с присъствието на малки деца в жилището.

Още преди жалбоподателят да бъде изведен от полицията, предварително информирани журналисти са пред дома му и заснемат извеждането, припомнят от пресцентъра на МС. От прокуратурата и МВР дават пресконференция за проведената операция с тема залавянето на организирана престъпна група, участвала във финансови нарушения и сключване на неизгодни сделки. В интервюта за няколко вестника и телевизии тогавашният министър на вътрешните работи Цветан Цветанов прави недвусмислени изказвания за несъмнено доказаната вина за извършените тежки престъпления от страна на жалбоподателя, пишат още в прессъобщение от Кабинета.

След като отчита обстоятелствата по случая, Съдът счита, че полицейската операция в дома на Гуцанови не е била планирана и изпълнена по начин, който да гарантира, че използваните средства са абсолютно необходими за постигане на крайните цели. Също така, претърсването в жилището е било извършено без предварително разрешение от съдия и без да е осъществен ефективен съдийски контрол на законността и необходимостта от спорната мярка, поради което жалбоподателите не са получили достатъчно гаранции срещу произвол преди и след претърсването.

Съдът констатира, че четиримата жалбоподатели (съпрузите и двете им деца) са били подложени на психологическо изпитание – страх, мъчителна тревога и безпомощност, което, поради пагубното му въздействие, се третира като унизително отношение от гледна точка на Конвенцията. Установява се, че жалбоподателят е бил изправен пред съдия по повод определената му мярка за неотклонение едва три дни след задържането, макар че е участвал в редица процесуално-следствени действия. Припомня се още, че презумпцията за невинност е един от елементите на справедливия наказателен процес. Тя е погазена, според Страсбургското решение, когато официално изявление, отнасящо се до обвиняемо лице, отразява усещането, че то е виновно, преди още вината му да е била законно установена.

Може да харесате още...