13 електрически стълба в Сакар – обезопасени за гнездата на Царския орел

evn-ptici2EVN България обезопаси 13 стълба от мрежата в защитена зона „Сакар“, за да предпази световно застрашения вид Царски орел, който гнезди там.  Сътрудници на дружеството от Свиленград монтираха предпазни изолатори след като експерти на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) подали сигнал, че стълбовете се използват редовно за почивка от заплашените от изчезване царски орли. От тях у нас има останали едва 25 двойки и те живеят именно в този район.

С монтирането на изолаторите се намалява вероятността от смъртни случаи на птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и риска от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите, уточняват от EVN.

Дружеството от години полага грижи за щъркеловите гнезда в Югоизточна България. През миналия юли Европейската комисия е одобрила нов проект н по програма LIFE+ „Живот за царския орел“, в рамките на който до 2018-та ще бъдат изолирани 2740 стълба от мрежата, а общо 46 км електропроводи в общините Елхово и Тополовград ще бъдат вкопани в земята.

Царският орел в защитен вид, включен в Червената книга и в списъка на застрашените видове на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN). 

Може да харесате още...