200 хиляди лева от бюджета – за забрана на химическото оръжие в Сирия; 200 хил. лв. – солидарно за бедстващото население там

schupen_prozorec_lampaПравителството прие решение за участие на страната ни с 200 хил. лв. в специалния Доверителен фонд на Организацията за забрана на химическото оръжие, създаден за финансиране на дейностите за пълното унищожаване на сирийските химически оръжия извън територията на Сирия. Те се осигуряват за сметка на предвидените в централния бюджет за 2014 година средства за официална помощ за развитие, съобщиха от пресцентъра на МС.

Участието на България в Доверителния фонд е израз на ангажираността ни с усилията на международната общност за намиране на решение на конфликта в Сирия. Унищожаването на химическите оръжия на Дамаск ще допринесе за по-голямата сигурност на сирийското население и ще създаде по-големи предпоставки за мирното разрешаване на продължаващия конфликт и последващо възстановяване на страната. Това би предотвратило по-нататъшното нарастване на потока от сирийски граждани, търсещи убежище в други държави, и би създало условия за завръщането на бежанците в техните домове,  съобщиха още от МС.

Отделно с финансов принос от 200 хил. лв.  за бедстващото население в Сирия България участва във Втората международна донорска конференция по Сирия. Средствата са нашата солидарност с усилията на съседните на Сирия държави за справяне с нарастващия поток от бежанци.  Конференцията е в Кувейт и се провежда под председателството на Генералния секретар на ООН Бан Ки-Mун и домакинството на емира на Кувейт шейх Сабах Ал Ахмед Ал Джабер Ал Саба. В нея  взимат участие 69 страни, 24 международни неправителствени организации, 1000 делегати, над 200 журналисти, както и комисаря по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. На конференцията присъства и Ирина Бокова, генерален директор на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата ЮНЕСКО.

Целта на международния форум е да бъдат събрани средства и помощи за сирийските бежанци (около 6, 5 млрд долара) и да бъде обсъдена хуманитарната обстановка в Сирия, в която, повече от 9 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ. Ръководител на българската делегация е Райко Райчев, Генерален директор по глобалните въпроси в МВнР. В състава на делегацията са включени и извънредният и пълномощен посланик на Република България в Държавата Кувейт, г-н Александър Олшевски, и г-н Димитър Димитров, съветник в посолството.

Приносът на нашата страна от 200 хил. лв. ще бъде отчетен по линия на помощта за развитие на Република България от бюджета за 2014 г. На Конференцията е заявен от страна на Кувейт принос в размер от 500 млн. долара, който е по-голям в сравнение с този, заявен през 2013 г. по време на Първата донорска конференция (300 млн. долара). Принос от 130 млн. долара са заявени от кувейтски неправителствени организации, от Норвегия 76 млн., от Саудитска Арабия и Катар по 60 млн.

През 2013 г. България е предоставила над 350 000 евро за хуманитарна помощ за Сирия и региона.

източник: пресцентър МС и МВнР

Може да харесате още...