Ивайло Калфин – с оставка като водач на листата на БСП в ЕП

brusselseИвайло Калфин е написал писмо до лидера на БСП Сергей Станишев, за да му съобщи, че се оттегля като лидер на българските социалисти в Европейския парламент,  съобщи порталът europe.bg.  “За мен компромисите в коалиционната политика и кадровите решения на БСП са стигнали до границата на приемливото.Очевидно публично изразяваните ми аргументи за прозрачност, коалиционно споразумение, прозрачно упражняване на властта, принципно отношение към партия “Атака” и недопускане Изборният кодекс да се приема непосредствено преди избори, не са срещнали разбиране и дори не са довели до дискусия в БСП. Липсата на ясни позиции и аргументи по тези и подобни въпроси според мен не водят до повишаване на подкрепатаза управлението и популярността на левицата. Поради тези причини не мисля, че мога да бъда ефективен ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП”, e коментирал Калфин днес, допълват от интернет медията.

Ивайло Калфин остава да работи за избирателите си като член на българската делегация на социалистите и член на парламентарната група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. И декларира още, че като “убеден социалдемократ”  ще направи всичко възможно тези идеи да бъдат защитени както в България, така и в ЕС.

За петте години в Европейския парламент Калфин е бил основен докладчик по 16 законодателни акта, работил е и е давал предложения по над сто. Разговарял е с над 10 000 избиратели, по информация на .

Миналата седмица името на Ивайло Калфин влезе в политическите новини на някои вестници като първо в листата за кандидат-евродепутати на формацията на президента Георги Първанов АБВ.  Тази сутрин по Нова телевизия Нидал Алгафари, обясни, че тъй като движението АБВ не е партия, може би то ще ползва регистрацията на друга партия за евровота. Едновременно с това няма официално съобщение членове на проекта АБВ да напускат левицата, както и да превръщат гражданската организация в политическа формация.  Затова е чудно, че в сайта на БСП последните “водещи новини” са просто коментари на действия на АБВ, които приличат повече на другарски съд по слухове, отколкото на сериозна вътрешнопартийна равносметка.

Може да харесате още...