Цацаров поиска имунитета на Волен, ред е на Миков да се произнесе

boksova-kru6aГлавният прокурор Сотир Цацаров внесе в Парламента искане за снемане на имунитета на депутата Волен Сидеров и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него. Причината е досъдебното прозиводство, образувано от Варненската Районна Прокуратура на 6 януари срещу неизвестен извършител за хулиганство и за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице.

Варненските прокурори са установили, че – според събраните до момента доказателства – извършителят е лице с имунитет. И са изпратили на Софийска Градска Прокуратура досъдебното производство.

От пресцентъра на Прокуратурата посочват, че според доказателствата, Волен Сидеров е “извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Деянието е било съпроводено със съпротива срещу орган на властта – полицаи в Областната дирекция на МВР-Варна, изпълняващи задължения по опазване на обществения ред. Волен Сидеров не е прекратил хулиганските си действия, въпреки намесата на полицията”. Държавното обвинение твърди още, че има доказателства и за нанасяне от страна на Сидеров на лека телесна повреда на полицая Костадин Колев при изпълнение на службата му.

„Оказвайки физическа и словесна съпротива срещу полицейските служители, при упражняване на правомощията им, Волен Сидеров открито се е противопоставил на установения правен и обществен порядък.По време на целия инцидент, който траел около половин час, поведението на народния представител Волен Сидеров било изключително скандално и цинично. То е демонстрация на грубо неуважение към обществото и неприкосновеността на отделната личност. Непровокираното нападение срещу свидетеля Димитър Бахнев от страна на Волен Сидеров е грубо погазване на общественоприетите норми за общуване и незачитане на достойнството и личната неприкосновеност на гражданите. Физическото посегателство спрямо свидетеля Костадин Колев е осъществено целенасочено и при упражняване на служебните му правомощия“ – се казва в прессъобщението на Прокуратурата.

Сега топката е в ръцете на председателя на Парламента Михаил Миков, тъй като по Закон, когато НС не заседава, искането за снемане на имунитета на народен представител се отправя към председателя му.

Вчера Френското посолство в София излезе със съобщение, че френски дипломатически служител е станал жертва на обиди и заплахи от страна на български гражданин по време на полет на компания България Ер от София за Варна, на 6 януари вечерта. В съобщението се казва за отправяне на груби упреци към техния служител, свързани с националността му, като са използвани депутатски права за изискване на проверка на документите за самоличност на дипломатическия служител.

“Посолството на Франция напомня, че дипломатическите и консулските служители са защитени от Виенската конвенция от 18 април 1961 година и че е задължение на българските власти да вземат всички необходими мерки за да не бъде допуснато посегателство върху личността, свободата и достойнството на тези служители“ – завършва съобщението.

От своя страна лидерът на Атака Волен Сидеров обвини пострадалия полицай от Варна в разпространение на клевети и нарушаване на законите.Сидеров написа и писмо до министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев с въпроси защо Колев нарушава законите и коментира пред медиите течащо досъдебно производство? Разрешавано ли му е и ако да, кой му е дал това разрешение?”

Днес в София се проведоха две акции по повод скандала с въвлечената дама от Франция, международен дипломат. Едната – в защита на Волен Сидеров. Другата – против него.

Преди броени дни Сидеров беше в центъра на друг скандал, свързан с пътуване до Куба и разпространени снимки от плажа Варадеро.

Може да харесате още...