Синът на Христо Проданов дари средства на планинските спасители в Карлово

Синът на българския алпинист Христо Проданов – Иван дари паричната част от Наградата на Карлово за 2013 година на Началника на Планински спасителен отряд в града към ПСС към БЧК Христо Стаматов. Наградата на Карлово за 2013 година бе присъдена на Христо Проданов /посмъртно/. 

Иван Проданов каза, че обществото дължи голяма признателност на планинските спасители, тъй като с риск за собствения си живот и здраве, те оказват помощ на пострадали в планините хора.
Зам.-кметът на Община Карлово Антон Минев подари реплика от знамето на Карлово на Иван Проданов като най-свиден символ на българската свобода.

Не е тайна, че парите на планинските спасителни служби не стигат за обновяване на оборудването и много често те вършат работата си въпреки него, а не с помощта му.

Районът на Карловския Балкан е тежък заради хижите по стръмните върхове и недобре подготвените туристи, които почти всяка зима се губят в планината. Преспите и лавинната опасност, както и трудният достъп до тях, са причина спасителните мисии да са продължителни и зключително сложни.

Може да харесате още...