В Пловдив разпоредиха спиране на тока на 3 антени на мобилен оператор

anteni2На 31 октомври в 10:30 часа EVN трябва да спре тока на 3 антени на мобилен оператор, монтирани върху жилищен блок срещу сградата на Прокуратурата в Пловдив. Това съобщи за F2F TV домоуправителят на етажната собственост адвокат Елена Сиракова, която в продължение на година води истинска битка за премахване на антените като незаконни. По думите й, това е първата заповед на РО на НСК Пловдив, с която властите забраняват ползването на антени на GSM оператор, поради незаконно монтиране.

Във връзка с това РО на НСК Пловдив е издало разпореждане, изпратено до енергийното дружество,  да бъде прекъснато електрозахранването на антените. Копие от разпореждането е изпратено до мобилния оператор и до адвокат  Сиракова.

До него се стига след жалба за незаконното постояване на съоръженията, изпратена през октомври 2012 година до всички anteni1местни и национални институции и власти, които имат отношение към този случай.  В резултат става ясно, че Община Пловдив е издала строително разрешение за монтиране на антените, подведена от декларация, че единият от входовете на блока представлява самостоятелна етажна собственост, което не е вярно, обяснява Сиракова. Блокът  действително е с 3 входа и в него живеят около 40 домакинства, но отделните входове не представляват отделна етажна собственост. Съответно, щом няма решение на всички обитатели на блока, няма легитимно съгласие, взето на събрание на етажната собственост, допълва адвокатът. Това й дава основание да продължи случая.

На 14 юни тази година РО на НСК Пловдив я уведомява, че има издаден констативен акт за незаконно построяване на антените. Месец след месец, обаче, това не довежда до тяхното демонтиране, както се предполага след подобен документ. Без резултат остава и искането на адвокат Сиракова да получи цялата преписка по случая, за да разбере къде, кой и защо бави развитието му.

sirakovaРешена да стигне до край в изясняването на истината, домоуправителят завежда дело в Административния съд по Закона за достъп до обществена информация. В първото заседание по делото на 17 октомври тази година съдът задължава РО на НСК да предостави по делото цялата преписка. По искането съдът ще се произнесе в следващото съдебно заседание, на 25 ноември.

Дали междувременно EVN ще спре тока на антените – предстои да видим в края на този месец. „Ако някой възпрепятства изпълнението на това решение, подлежи на наказателна отговорност. Няма да се откажем, докато не свалят антените“ – категорична е Сиракова. В случай, че въпросът продължава да се протака във времето, ще търсим и обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. За последното заедно с държавния орган солидарна отговорност носят и длъжностните лица, причинили забавянето, казва тя.

Може да харесате още...