Младежи от димитровградската езикова гимназия – в подкрепа на болните от муковисцидоза

nemski_koleden_bazar008„Бяла коледа, Бяла магия“ – така са нарекли благотворителния си концерт младежите от ЕГ “Д-Р Иван Богоров” в Димитровград. Той ще събере в подкрепа на болните от Муковисцидоза и още една благотворителна кауза близо 60 момчета и момичета от гимназията и техните преподаватели, съученици и приятели утре, 19 декември, от 18 часа в ОДТ „Апостол Карамитев“. 

Лично аз останах безкрайно впечатлена, когато се запознах с дейността на Асоциация Муковисцидоза през последните години – сподели в аванс пред ТВ Димитровград Бистра Жекова, преподавател в училището. По думите й, фактът, че организацията е успяла да се “пребори с държавна институция и е накарала държавата да се съобрази със съдбата на тези хора, болни от рядка болест – е респектиращ. Постигнали са съдебно решение срещу Министерството на здравеопазванео, според което трябва да се създаде и специална клинична пътека – мен лично тези усилия ме респектират, като си давам сметка какво означава това, допълва учителката.

Входът за концерта е 2 лева и е специална благотворителна картичка с дизайн на деветокласничка от гимназията.

1liato1

 

Изключително се вълнувам – коментира председателят на Асоциация Муковисцидоза Светлана Атанасова ден преди събитието. Заради рядкото заболяване, нейната дъщеря Александра е индивидуална ученичка в гимназията. Когато деца се обединяват в подкрепа на техни връстници и други деца – смятам, че България ще намери посоката си – допълва Атанасова, която утре ще бъде със съучениците на Саша на коледния им концерт.

Средствата, които ще получи Асоциацията като дарение от събитието, ще бъдат за смяна на филтри на вече използвани кислородни концентратори – апаратите, без които хората с муковисцидоза при определени случаи не могат да дишат.

Може да харесате още...