В Пловдив навръх Никулден гражданска организация организира протест срещу “банковия произвол”

burkan_bankПротест срещу “банковия произвол” обяви, че организира днес от 18, 30 часа пред сградата на БНБ на Главната улица в Пловдив Гражданско движение “Д.Н.Е.С”. Поводът е Никулден, който банкерите припознават като свой професионален празник, а светецът Николай Чудотворец – като закрилник. “Викът на шараните” са кръстили протеста си от НПО-то, дали обаче на апела им ще откликнат хора – не е ясно, тъй като освен празник на банкера и рибарите, днес имен ден празнуват хора с изключително масово име.

Призивътна “Д.Н.Е.С” е: “Нека всички заедно: Да им благодарим, че съсипаха живота ни! Да им благодарим, за неравноправните клаузи и репресивни договори! Да спрем безобразията им! Да спрем новото Баташко клане с финансови инструменти. Да принудим ВЛАСТИМАЩИТЕ да се обърнат с лице към ВЛАСТДАВАЩИТЕ!”

По-съществената част е настояването на движението за промяна в законодателството така, че да се гарантират правата на длъжниците в рамките на изпълнителния процес срещу тях. ” …категорично заявяваме искането си за отмяна на чл. 417 и свързаните с него разпоредби от ГПК. Чрез приложението на този член в нашето законодателство се нарушава правото на защита на лицата, страни по съдебен спор и им се отнема правото на справедлив процес. Чл. 417 от ГПК нарушава и редица международни актове, по които Република България е страна, а именно: Директива 93/13/ЕИО на Съвета от 5 април 1993 година относно неравноправните клаузи в потребителските договори /включително на договорите за банков кредит/, чл. 47 от Хартата на основните права на Европейския съюз и на принципа на ефективност при прилагане на правото на съюза, както и чл. 6, чл. 13, чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и много често и на чл. 1 от Протокол № 1 към Конвенцията защитаващи правото на собственост.”, заявяват в писмо до медиите от “Д.Н.Е.С”.

Настояването им е още за “въвеждане на обжалваемост пред съд на действията и бездействията на съдебните изпълнители, включително на оценката на имуществото, което се изкарва на публична продан. Настояваме да се въведе двуинстанционен съдебен контрол върху действията на съдебните изпълнители и депозирането на жалба срещу тяхно действие да води до спиране на изпълнението на това действие.”

От орханизацията искат да се създаде изцяло независим от Камарата на частните съдебни изпълнители орган, който да разглежда дисциплинарните производства срещу частните съдебни изпълнители, както и да се промени Тарифата към закона за частните съдебни изпълнители така, че много от таксите да отпаднат, а други, включително пропорционалната такса по т. 2 от Тарифата да бъдат значително редуцирани.

“Предвид многобройните случаи на пострадали поръчители и други солидарни длъжници по банкови кредити, настояваме за промяна на законодателството и за съдване по законодателен път на механизми за регулярно проучване на имущественото състояние на главния длъжник и на останалите солидарно отговорни длъжници, за да се постигне разпределяне на финансовата тежест между всички задължени лица. Категорично настояваме да бъде наложен мораториум на изпълнителните дела, образувани от банките по реда на чл. 417, т. 2 от ГПК. Нашата позиция е, че следва законодателят да предвиди ретроактивно /ex tunk/ действие на отмяната на чл. 417, като отмяната да касае и заварените случаи на образувани изпълнителни дела и че следва законодателно да бъде предвидено, че всички банки трябва да предявят своите вземания по общия исков ред. Така ще бъдат защитени правата не само на бъдещите кредитополучатели, а и на стотиците граждани и търговски дружества, които са получили вече кредит и чиито права са нарушени от банките.”

Може да харесате още...