Започна ловният сезон на пернат дивеч, Ловният съвет – с апел за спазване на закона

lovОт началото на годината до момента има един регистриран смъртен случай по време на бракониерски лов. Това съобщиха от Ловния съвет в апел към членовете си по повод старта на ловния сезон на пернат дивеч у нас. В него те призовават за спазване на Закона за лова и опазване на дивеча, следване на ловната етика и морал. Така, според организацията, ще се подобри сигурността на ловците и ще се запази и обогати ловната фауна у нас. Статистиката сочи, че за последните 200 години на наша територия не е изчезнал нито един животински вид. И че сред основните причини за инцидентите с хора по време на лов са лошата дисциплина, неспазване на мерките за безопасност и неправилното боравене с оръжие. Наложително е стриктно изпълнение на правилата за успешен лов, коментират от организацията.Ето и основните правила:

Преди започване на ловния излет ръководителят на лова трябва да провери наличието на ловен билет, членска карта и документа за носене на ловно оръжие и да попълни разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов. Провеждането на инструктаж на участниците в лова е задължително.

Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никого, дори на правоспособни ловци. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място. При движение на терена по време на лов се носи с цеви, насочени нагоре или надолу — никога хоризонтално. При заемане на стрелкова позиция се отива с празно оръжие. Стрелбата от позиция се извършва само напред или назад в два противоположни сектора, като ловецът се съобразява с местоположението на останалите
участници. Стреля се само по ясно видима цел и никога по посока на шум или по предполагаемо движение на дивеч.

Не се стреля, когато целта е извън пределната дистанция за сигурно поразяване, която за гладкоцевното оръжие е около 40-50 м. По време на почивка на терена оръжието се оставя отворено до ловеца. Забранява се заредената пушка да бъде подпряна на стена, дърво, превозни средства и други.

Може да харесате още...