150 милиона от новата такса за производителите на електричество от ВЕИ и фотоволтаици – за инвестиции и програми в областта на енергетиката

perka-vei1Въпреки протестите на производителите  на електричество от ВЕИ и фотоволтаици срещу новата такса от 20%, депутатите от Комисията по бюджет и финанси  я приеха. Тази нова такса увеличава бюджета на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране за 2014 г. със 150 милиона лева, съобщиха от пресцентъра на НС. Според приет текст в бюджета тези пари ще се изразходват за инвестиции и програми в областта на енергетиката.

Комисията гласува прецизирани текстове, с които в преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета се променя Закона за енергия от ВЕИ. Народният представител от ПГ на Коалиция за България Георги Кадиев предложи диференцирана такса според времето на въвеждане на мощностите в експлоатация. Той поиска 10 на сто такса върху електрическата енергия, получена от вятърни централи. За фотоволтаичните наземни инсталации над 80 кВ и покривните над 30 кВ Георги Кадиев предложи таксата да се диференцира в зависимост от годината на въвеждане на съоръженията в експлоатация. За централи, включени до края на 2009 г., таксата да е 10 на сто, за тези от началото на 2010 г. до средата на 2011 г. – 15 на сто, а за влючените след 1 юли 2011 г. – 25 на сто. Фотоволтаичните централи, построени след 2011 г., възвръщат инвестициите си за по-кратък период и имат по-големи печалби, аргументира се Кадиев.

Министърът на финансите Петър Чобанов подкрепи мнението на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за единна такса. Депутатите от комисията отхвърлиха предложението на Кадиев и приеха 20 на сто такса за тока от възобновяеми енергийни източници. Очакваните приходи от тази такса, които са в размер на 150 милиона лева, бяха отразени и приети в приходната част от бюджета. След отчитането на тази сума, депутатите от комисията гласуваха държавни такси в размер на 914,719 милиона лева, а общата стойност на неданъчни приходи става 1 874,084 милиона лева.

След заседанието на комисията министърът на финансите Петър Чобанов каза пред журналисти, че очакваните приходи от 150 мил. лв. ще са допълнителен резерв за инвестиции, като Министерският съвет ще взема решенията за разпределяне на средствата.

по информация от пресцентър на НС

Може да харесате още...