133 машини в готовност да чистят Пловдив от сняг. за първи път машини ще чистят тротоарите

zimna tehnika2Общо 133 машини – 93 снегорина, 32 разпръсквача и 8 челни товарачи ще се грижат за чистите пътища в Община Пловдив през тази зима. Според работниците в Чистота, техниката включва една машина повече в сравнение с миналата година. По тротоарите и около спирките в действие ще влязат за първи път и 7-те нови мултифункционални машини, закупени от ОП „Чистота”.

Графикът им е така направен, че още при започването на снеговалеж те да се включват в обработването на основни пешеходни зони и площади по утвърден маршрут, като използват калциев дихлорид, който е възможно най-малко агресивен към настилките. Проведен през миналата зима експеримент показа, че за 8 часа една от тези машини обработва участък от 56 км.

Също за първи път в зимното почистване се включват и оборудваните с гребла най-нови 5 мултифункционални камиона на ОП „Градини и паркове”, които са особено подходящи за малките улички.

zimna tehnika1Поради недостатъчното място пред базата на КДМ се оказаха паркирани около 50 снегорина, а прегледът от комисия с председател заместник- кметът инж. Александър Държиков се извършваше внимателно на всеки по отделно. Останалата част от машини също ще минат през преглед, но вероятно ще се направи вътре в базата, според шофьорите. А резултатите от техническия преглед ще се съобщят в близките дни.

Осигурени са над 4000 т. сол, близо 17 т. химически гранулат „Айсмелт” и около 3 .т калциев дихлорид, от който се очакват още 100 тона, съобщиха от Общината.

Председател оперативния щаб за зимно поддържане на уличната мрежа в Пловдив е директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов. По думите му, вече е създадена организация, при която за броени минути в снегопочистването да се включат всички шофьори. Иначе оперативният щаб поддържа 5-ма души на 24 часово дежурство.

Зимното дежурство започва на 16 ноември. 14-ти е последната дата за отстраняване на нередностите, открити при днешната проверка.

Текст и снимки: Райна Павлова

Може да харесате още...