Пловдивската полиция с брошури за телефонните измами

sydebna_policiaПловдивската полиция ще раздава брошури, които предупреждават хората за най-често срещаните телефонни измами. Целта е отново да им напомнят, че лесно могат да станат мишени на заблуда, ако не са внимателни. Брошурите ще се разпространяват по пощата, в магазини и обществени обекти. 

Сред този тип измами продължава да води сюжета с искане на пари за пострадал близък. Има, обаче, и някои нови сюжети, някои от тях – взаимствани от смс измамите във Великобритания например.
На абонатите се обещава участие в томбола. След като се запишат със смс, привлечени от наградата, измамниците започват да пращат многобройни смс-и. Побългарена, схемата у нас може да звучи така: потребителят получава съобщение, че е получил между 3 и 5 млн. паунда от ЕС. За да си вземе печалбата, трябва да си изпрати трите имена и мобилен телефон. Ако се подлъже и го направи, измамниците искат номера на личната му карта и адрес. Щом си изпрати личните дании, идва ред на „оформянето на документи и данъци” и за това се иска такса от 200 до 1000 лева.
Колко българи са се „вързали“ на тази измама – засега не е ясно. Според разследващи, бумът е бил през август.

текст: Румен Гъбев

Може да харесате още...