Поредна подкрепа към „Ранобудните студенти“ от СУ. УНСС, НБУ, ПУ и ВтУ в действие

studenti-oku7Студентските протести стават все по-масови в цялата страна. Вчера към Ранобудните студенти в СУ се присъединиха от своя ВУЗ и колегите им от УНСС – точно в 12 часа разбунтуваните прочетоха декларацията на студентите от УНСС. Те заявиха, че искат оставка на правителството възможно най-бързо, че се разграничават от всякакви вандалски прояви и че действията им не са насочени към академичното ръководство на УНСС.

„Дебело подчертавам нашата партийна и политическа необвързаност. Това е много важно! Не сме обвързани политически“ – гласеше част от декларацията на присъединилите се към „Ранобудните студенти“.
До последно организаторите от УНСС не бяха сигурни дали ще има окупирана зала в университета. След прочита на декларацията им, стана ясно, че подобни действия ще има. Те заявиха, че в 13 часа ще бъде окупирана зала 4026, където по програма лекция ще има Румен Гечев от „Коалиция за България“. Студентите се надяваха да имат възможност да споделят с него недоволството си от управлението на България в момента.

Минути преди 13 часа зала 4026 започна да се пълни с протестиращи студенти. Те бяха посрещнати с бележка на вратата от Румен Гечев, в която се съобщава, че няма да присъства на лекцията поради спешно събрание.

В изявление на ректора на УНСС проф. Стати Статев изказа неодобрението си от окупацията на университета. Според него, по този начин няма да се постигне нищо и това е по-скоро вандалска проява.
Окупация, макар и с възможност за провеждане на учебен процес, има във Велико ТЪрновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.

pu-oku1Студенти от НБУ пък блокираха Околовръстния път на София.

В ПУ “Паисий Хилендарски” окупацията на 5-та аудитория в Ректората продължава. Във вторник в 13 часа студентите ще вземат решение как да продължат протеста.

текст: Теди Цветкова

снимки – архив: Теди Цветкова и Румен Гъбов

Може да харесате още...