Разпродажбите у нас- лъжа или реалност

namaleniq (2)Лятото си отиде, дойде есента, а с нея и намаленията в магазините за дрехи. Оферти с ниски цени „валят“ ежедневно, на където и да се обърнем. Дори когато сме пред компютъра, намаленията и разпродажбите ни заливат. Но реални ли са те и изгодно ли е да пазаруваме?

Обикновено разпродажбите се правят в края на един сезон и началото на друг. Когато стоките, които не са продадени по време на сезона, се предлагат на много по-достъпни цени за потребителите. Явлението разпродажба у нас е много по- различно от останалите страни в Европа, обаче. И не само по смисъл, а и по време, в което се осъществява.

Например на Коледа в Западна Европа магазините се „пръскат по шевовете“ от опашки с туристи и жители на града заради огромните им намаления. А в България точно по коледните празници цените стават още по- високи и „надути“. Това са празници, от които със сигурност не можеш да спестиш у нас.

Разликата между магазините тук и магазините на Запад е в това, че когато на запад правят намаления, то те са в действителност. За около 150 евро по време на разчистване на магазините в чужбина можеш да се облечеш “от горе до долу” с марки като “Esprit”, “Guess”, “Calvin Klein”, “H&M” и други, за които качеството е сигурно.

В България се срещат често витрини, на които пише “разпродажба” или “намаления до 70%”, но се оказва, че такова няма.  По-скоро в тях са останали чифт обувки с малък номер или един два потника от началото на лятото, които така или иначе не са продадени и са намалени на половин цена. Е да, но това не е намаление!

След дълго проучване по магазините дали в действителност се правят намаленията, които „красят “ витрините отвън се оказва, че някои от българските търговци просто са… некоректни. Това недоверие, създадено от некоректните търговци у нас, вече води до търсене на други начини и места за пазаруване.

Всички сме чували за намаленията в Лондон и всички си мечтаем за тях:  добре познати и качествени марки на достъпни цени. И въпреки опашките и блъсканиците по време на разпродажби, лондончани продължават да следват мотото си за обновяване на гардероба от разпродажба на разпродажба. И това е причината за голямата посещаемост на модните градове в Европа от източноевропейците по време на ликвидации и коледни намаления. Оказва се, че имаме по-голяма сметка  да пазаруваме на Запад като съчетаваме вълнуваща екскурзия с обновяване на гардероб.

Разбира се, тези, които предпочитат този начин, е добре да бъдат търпеливи и пестеливи, трябва да проучат предварително къде точно са разпродажбите и от кога до кога, за да си запазят билети и хотели, изгодни за тях. А тези, които нямат възможност да пътуват, имат друга опция за достъпен шопинг – онлайн пазаруване. Онлайн пазаруването у нас става все по- полулярно, изгодно и удобно. Разнообразието от онлайн магазини предлагат на потребителя, освен постоянни промоции и намаления, спестяване на време от разочароващите разходки по магазините.

В крайна сметка се оказва, че некоретното отношение на българските търговци към купувачите им правят „услуга“ като ги подтикват към други начини за сдобиване на нов гардероб, но с много по- качествени и достъпни стоки. ОТ което губят… търговците ни.

текст: Райна Павлова

снимки: Ивелина Попова

Може да харесате още...