Представиха първите 7 години на България в ЕС

flag_bg2Три часа продължи представянето в Брюксел на постиженията на България през първите седем години от членството на страната в Европейския съюз. Събитието, което бе открито от заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова, се проведе в зала “Алтерио Спинели” на Европейския парламент в белгийската столица пред 200 гости.

“На членството на България в Европейския съюз не трябва да гледаме само като на източник на финансиране”, заяви при откриването на събитието вицепремиерът Златанова. Тя бе категорична, че е крайно време в България политизирането на европейските фондове да престане, защото “това не е в полза на подобряване тяхното усвояване”. Зинаида Златанова цитира социологическо проучване, според което 70 % от българите подкрепят членството на страната в ЕС, което е ясен знак за високото доверие към европейските институции и за значението на европейските фондове за България. Тя посочи още, че ползите от европейското финансиране за България се усещат от гражданите ежедневно. И отбеляза, че над 100 хил. българи са намерили работа вследствие на преквалификация, която е била възможна чрез европейско финансиране. Стана ясно, че има и над 700 сгради от обществено значение, които са реновирани със средства от европейските фондове.

Вицепремиерът изрично подчерта, че разпределението на средствата и в новия програмен период ще се базира на провеждането на реформи и постигането на резултати. Златанова бе категорична, че е от съществено значение европейското финансиране да достига до точните и най-нуждаещи се места.

Събитието в белгийската столица се проведе в рамките на европейската инициатива “Дни на отворените врати”, в която България се включва за първи път в 11-годишната история на форума. Водещ на събитието бе популярният актьор Башар Рахал, а след представянето на оперативните програми се проведе и кратък фолклорен концерт на ансамбъл “От извора”.

Може да харесате още...