Спешен ремонт на критичните участъци от АМ „Тракия“ и „Хемус“

magistrala1Започва основен ремонт и рехабилитация на най-компрометираните пътни участъци от автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Tемата е била като първа извънредна точка на днешното заседание на Министерския съвет. Критичните места се наложи да бъдат обезопасени с ограничаване на скоростта до 90 км в час, тъй като се оказа, че заради състоянието им, има значително увеличение на тежките пътно-транспортни произшествия.

За трайното решаване на проблемите със състоянието на асфалтовата настилка на два участъка от АМ „Тракия“, в областите Пловдив и Пазарджик, с обща дължина от 60 км, както и участък по направлението Шумен- Варна от АМ „Хемус“, са нужни цялостна рехабилитация и основен ремонт, е показала експертна оценка.

Участъците на АМ „Тракия“ са: от км 63+000 до км 90+197 и от км 119+760 до км 133+112 – на територията на област Пазарджик и Пловдив, а на АМ „Хемус“ от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/ и от км 349+820 до км 376+119 /ляво платно/ – на територията на област Шумен и Варна.

„Повече от 20 години не са извършвани ремонти по тези участъци, а само частично изкърпване на настилката, което не помага, защото дупките се отварят отново след всеки дъжд и сняг, заради огромния трафик“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството. По думите й ремонтът с изкърпване на дупки се е предприемал, заради липсата на финансиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ в годините назад. Необходими за 100 милиона лева, което надвишава в пъти целия наличен бюджет на АПИ за зимно поддържане и текущ ремонт на всички 20 хил. км републикански пътища.

Министър Павлова уточни, че парите ще бъдат осигурявани поетапно в бюджета на АПИ за тази година. След ремонтите скоростта на движение ще бъде възстановена до 140 км в час

Може да харесате още...