Външният министър Кристиан Вигенин с официална визита във Вашингтон

flag_bg2us_flagМинистърът на външните работи ще бъде на работно посещение във Вашингтон от днес, 18 септември, до 20-ти този месец. Визитата на Кристиан Вигенин ще започне с официален обяд утре, 19 септември, в Библиотеката на Конгреса на САЩ за отбелязване на 110-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Съединените щати. По-късно в програмата му са предвидени срещи с Елиът Енгъл, зам. председател на Комисията по външни отношения на Камарата на представителите и с Уенди Шърман, подсекретар по политическите въпроси, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Вечеря в чест на министър Вигенин по повод годишнината от установяване на дипломатически отношения и 70-та годишнина от спасяването на българските евреи, давана от посланик Естер Купърсмит (бивш посланик на САЩ в ООН и посланик на добра воля на ЮНЕСКО), също е включена в програмата.

На 20 септември външният министър ще посети Мемориалния музей на Холокоста. Работното посещение на Вигенин във Вашингтон предвижда още срещи с Карен Донфрийд, старши директор за Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ, Майкъл Маккоул, председател на Комисията по вътрешна сигурност на Камарата на представителите, сенатор Кристофър Мърфи, член на Комисията по външни отношения в Сената, Филип Рийкър, заместник помощник-секретар в Бюрото за Европа и Евразия и други представители на Държавния департамент по въпроси на сътрудничеството в областта на правоприлагането и визовия режим. Външният министър ще разговаря и с посланик Карлос Паскуал, специален пратеник и координатор по енергийните въпроси на Държавния департамент.

Кристиан Вигенин ще вземе участие в дискусия, организирана от Европейския институт във Вашингтон, посветена на кризата в Сирия и отражението й върху България и Европа. Външният министър ще присъства и на откриването на сезона на „Българското музикално общество“ във Вашингтон.

Посещението на министър Вигенин в Съединените щати продължава с участие в Общия дебат на 68-та сесия на ООН в Ню Йорк и съпътстващите го събития.

 източник: пресцентър МВнР

Може да харесате още...