Росен Плевнелиев в “Диалог с гражданите”: вето, ако има противоконституционни текстове в промените в енергийното законодателство

rosen_plevnaliev_001Aко има противоконституционни текстове в промените в енергийното законодателство, президентър Росен Плевнелиев ще наложи вето. Той обяви това пред участниците в първата дискусия под своя егида „Диалог с гражданите“ във вторник. Той припомни, че преди месеци за първи път бяха направени публични договорите в енергийния сектор и се обяви за максимална прозрачност по проекта „Южен поток“ като попита ще има ли, например, обществена поръчка за банка, която да финансира реализацията на проекта на българска територия.

Да се избират свободно доставчиците на електроенергия от потребителите, поискаха гражданите от своя страна. „Не съм аз човекът, който ще управлява тези процеси, защото нямам законодателна инициатива, но ако искаме да направим реформа в сектора на енергетиката, имаме нужда от независим регулатор, надпартиен, и по тази тема имаше консенсус. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да се избира от парламента и се надявам тази промяна да стане факт“, коментира Росен Плевнелиев.

Административното намаление на цената на тока не е решение на проблемите, необходима е конкурентна среда, подчерта президентът, който отново се обяви против строежа на нова ядрена електроцентрала на площадката в Белене. Росен Плевнелиев за пореден път призова да не спира работата по националната програма за енергийна ефективност. „770 000 са панелните жилища и печалбата за гражданите от реализацията на програма за енергийна ефективност би достигнала 15 млрд. евро при необходима инвестиция от около 1 млрд. евро“, каза Росен Плевнелиев.

„Искрено се надявам да бъде продължена енергийната реформа, да има независим регулатор, а секторът да бъде либерализиран, така че българските граждани сами да избират доставчика си на ток“, обобщи държавният глава. Той  подчерта, че освен меркитe за повече независимост на енергийния регулатор, има и други неизпълнени исканията от февруарските протести.

Представителите на неправителствения сектор и гражданите коментираха още забавянето на хода на пенсионната реформа и демографската криза в страната. Гражданите призоваха за повече средства за образование и за прозрачност на доходите в публичния сектор. На дискусията бяха засегнати също така темите за ниското равнище на доходите, както и възможностите на бизнеса да инвестира повече.

„Днес българите подават ръка на политиците, гражданското общество е активно и не можем да се провалим, защото желанието на хората е за промяна и за повече демокрация“, заяви още президентът. По неговите думи, тези процеси протичат и в страните от целия регион, където е налице „проблем на незавършения преход“. „Не сме там, където искахме да бъдем и където демокрацията е припозната от гражданите, а държавата ни е справедлива“, каза държавният глава в инициативата му “Диалог с гражданите”.

Сред участниците в обсъжданията беше и президентът (1990-1997 г.) д-р Желю Желев.

източник: пресцентър Президентство

Може да харесате още...