Спряха тока на 15 централи с възобновяема енергия в Североизточна България

perka-vei1От 12:00 часа днес EVN спря тока на 15 обекта за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници. ВЕИ-тата са отказали да сключат договори за достъп с дружеството и по тази причина то им е дръпнало шалтера.

По Закон, ВЕИ-тата са задължени да сключват договор за достъп до електроразпределителните мрежи. Според Закона за енергетика наличието на договор за достъп е условие за изпълнение на договорите за продажба на електрическа енергия.
В последния месец EVN обясняват, че са отправяли покани към 15-те, включително и чрез медиите. Последната е от 20 август 2013 г., в която дружеството е дало поредна отсрочка за сключване на договори за достъп до 26.08.2013 г.

На територията на североизточна България има общо 1049 такива обекта.
Извършването на търговски практики чрез използване на електроразпределителната мрежа при липса на договореност за нейното използване поставя коректните производители в неравностойно положение, смятат от EVN и заявяват, че остават отворени за контакти с 15-те централи, в случай че решат да изпълнят законовото си задължение за сключване на договор за достъп.

източник: пресцентър EVN

Може да харесате още...