Предлагат: ако оспорваме сметката си за ток, да не я плащаме до крайно решение

evn_elektromerВ случай на оспорване на размера и основанието на сметката за консумирана електрическа енергия да не се изисква плащане на оспорваната сума. Това предлага с промени в Закона за енергетиката заместник-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Проектоизмененията предвиждат още промяна на регламента за изключване на услугата и въвеждане на изискване за информиране на абонатите за това предварително.

Според народния представител таксата за повторно включване на електричеството трябва да бъде премахната. Не е нормално за едно отключване на таблото и вдигане на бушона да се плащат десетки левове, това е задължение на електро-разпределителното предприятие по Закона за енергетиката, аргументира се той и добави, че в закона е записано, че след отпадане на условието за прекъсване на услугата, тя трябва да бъде възстановена незабавно.

Явор Куюмджиев съобщи, че в подготвяните промени в Закона за енергетиката ще бъдат включени и текстове, свързани с коректността на измервателните уреди и с качеството на доставяната услуга. Правим предложения, които ще улеснят живота на гражданите, заяви народният представител.

Днес той инициира в НС среща с неправителствения сектор, на която се отзоваха преддставители на Комисията за защита на потребителите, Федерацията на потребителите, Асоциация „Активни потребители“, Национална инициатива „Социална солидарност“ и Сдружение за правна помощ на потребителите. Следващата среща е на 21 август от 10.00 часа в зала „Запад” на Народното събрание. На нея се очаква да бъдат обсъдени конкретните текстове от законопроекта. Целта ми е проектопромените да бъдат внесени в деловодството на парламента в края на август, съобщи депутатът.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...