Депутатите все пак с развален рахат – влизат в Парламента извънредно заради бюджета на 16 август

burkan_bankВместо първоначално обявената дата 31 август за извънредно заседание на НС по частично върнатия от Президента Закон за актуализация на бюджета, депутатите ни ще слязат на жълтите павета по-рано с цели 15 дни. Извънредното им заседание днес беше насрочено от председателя на Парламента Михаил Миков за 16 август, петък, от 10.00 часа.

В дневния ред е ново обсъждане на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2013 година. Той беше приет от Народното събрание на 1 август и – очаквано – върнато с Указ на Росен Плевнелиев.  Частичното вето беше наложено заради констатацииите, че Законът не съдържа гаранции за целесъобразно, прозрачно и подлежащо на публичен контрол разходване на заема от 1 милиард лева, предвиден като намерение за допълнителен държавен дълг.

Премиерът обвини Държавния глава в груба намеса на работата на изпълнителната власт.

А министърът на финансите Петър Чобанов заключи, че актуализацията на бюджета трябва да се разглежда съвместно с програмата на правителството и усилията, които то полага, както и конкретни резултати, които постига, по отношение на подобряването на бизнес средата и растежа. “Основен проблем на бизнес средата е превръщането на държавата в нередовен платец, чрез натрупване на хронични задължения към бизнеса и невъзстановяване в срок на ДДС, достигнало в определени моменти по времето на правителството на ГЕРБ 800 млн. лева. Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи” – заяви в позицията си министърът.

Оттук нататък са чисто математическите пресмятания – ще мине или не ветото, което е почти с равен знак на чуденката ще влезе или не АТАКА на гласуването…

Отговорът засега е изписан със симпатично мастило някъде в тефтера на лятото… Ще чакаме да видим 🙂

Може да харесате още...