Училищата ще получават средства за неотложни разходи, които няма да зависят от броя на учениците

u4ili6te1 Училищата ще получават между 25 000лв. и 30 000 лв., като тези средства ще се дават за неотложни нужди и няма да зависят от броя на учениците. Това заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в сутрешния блок на БНТ. Министърът запозна зрителите с идеята на министерството да се въведе добавка за минимални разходи за училищата. „Училищата са около 2500 и мисля, че с окло 2,5 млн.лв. това може да се случи“, отбеляза министърът. Тя подчерта, че тези средства няма да са свързани с капиталовите разходи. „Искаме тези средства да ги дадем, за да направим училищата по-независими от броя ученици. По този начин ще може да подпомогнем и малките училища, което е изключително важно“, обясни Клисарова и уточни, че тези средства няма да могат да се харчат за заплати на учителите.

Министърът изтъкна, че делегираните бюджети остават, но ще бъдат оптимизирани с корекцията от външното оценяване. „Важно е да се въведат нови коефициенти и мотивация на учителите и на директорите“. Тя акцентира върху външното оценяване, което ще бъде един от показателите за това дали едно училище обучава добре своите ученици. Министърът подчерта, че качеството на обучението също има значение, а не само броят на учениците в едно училище. Клисарова представи и идеята да се въведе т.нар. принадена стойност от 4 до 7 клас.

Засега частните училища няма да бъдат финансирани от държавата, но това не означава, че няма да има контрол, каза още министърът. Според нея частните училища и университети не би трябвало да се подпомагат на брой ученици, а могат да бъдат подпомагани чрез различни програми, чрез ученическите и студентските практики.

Министърът изрази надежда през следващата година да се отпуснат повече средства за образование и за наука. Тя отбеляза също така, че министерството полага усилия да отстои пред Брюксел необходимостта да има оперативна програма, която е насочена именно за сектора. Според нея шансовете да има такава програма вече са над 50%.

източник: министерство на  образованието и науката

Може да харесате още...