В Парламента обсъждат актуализацията на бюджета на 2 четене, на алтернативен дебат Реформаторският блок се обяви против

burkan_bankДокато политиците, които изпратихме при последните избори в Парламента обсъждат на второ четене актуализацията на бюджета, предложена от Кабинета, срещу който днес е 48 ден на граждански протести и първи на атрактивно “плажно” недоволство … представители на петте партии в Реформаторския блок се обявиха против на алтернативен дебат на открито – точно пред сградата с надпис  “Съединението прави силата”.

Припомняме, че в Реформаторския блок са Движение България на гражданите, Демократи за силна България, Синьо единство, Зелените и Народна партия “Свобода и достойнство”.

“Изтеглянето на 1 млрд. не е нищо друго освен финансиране на отказа от реформи”, беше категоричната позиция на блока.
На дискусията пред парламента бяха поканени и представители на управляващите в лицето на премиера Пламен Орешарски и лидерите на БСП и ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан. Очаквано – нито те, нито други представители на комисията по бюджет и финанси обаче се появиха на площада.

“Това правителство продължава безрасъдната фискална политика на ГЕРБ. А тя е политика на едновременно увеличаване на държавния дълг и изтъняване на резерва”, обяви финансистът Бисер Манолов от “Движение България на гражданите” на пресконференцията на открито. По думите му в повечето страни, когато се правят реформи, дългът е за сметка на резерва или обратното, но никога не и двете едновременно и то без реформи. Той посочи, че през 2009г. е имало 1.1 млрд. лева разлика между дълга и резерва, но ножицата през пролетта на 2013 се е разтворила до 9 млрд. лева.

“Това задлъжняване и липсата на реформи, ще се отрази през септември,  когато очакваме ревизия на кредитния рейтинг на страната”. Манолов  припомни прогнозата си, че актуализацията на бюджета ще доведе до по-големи лихви по кредитите както за гражданите, така и за бизнеса. Иван Стамболов от движението посочи, че с този бюджет България затваря
исторически цикъл от времето на Тодор Живков от крадене на държавни пари заедно с ръст на държавния дълг. “Нагло е да се тегли 1 млрд. заем, които да го връщат хората, които не искат това управление да бъде на власт. Правителството няма възможмост за правилни ходове”, категоричен беше той.

Мартин Димитров от “Синьо единство” посочи, че правителството върви по стъпките на Жан Виденов. Единствената разлика е, че сега валутния борд забранява да се печатат пари, но затова се взимат заеми. Този път води до рецесия, обяви той.

И от Зелените, и от Народна партия “Свобода и достойнство” припомниха, че бпокът настоява президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета.

Вътре в залата дебатите продължават.

Може да харесате още...