ЕС включвa военното крило на „Хизбулла” в списъка с терористичните организации, след 6 месеца ще бъде направен преглед на ефекта от решението

brusselseВъншните министри на страните от ЕС решиха да включат военното крило на ливанското движение „Хизбулла” в европейския списък с терористичните организации. Tова стана на среща на министрите в Брюксел.  Министърът на външните работи на България Кристиан Вигенин, който присъства на срещата, съобщи по този повод, че ЕС остава изцяло ангажиран със стабилността на Ливан. 

Днешното решение на Съвет „Външни работи“ на ЕС да включи военното крило на Хизбула в списъка на ЕС с терористичните организации бе взето на базата на цялостната дейност на това крило и на няколко случая на територията на ЕС, в това число и атентата на летище Сарафово, каза пред медиите Вигенин. Той подчерта, че взетото решение е плод на постигнат между страните-членки компромис и то няма да попречи на диалога с всички политически партии в страната и няма да засегне законните финансови трансфери и помощта на ЕС за Ливан, в това число и хуманитарната.

Българският външен министър изтъкна, че след шест месеца ще бъде направен преглед на ефекта от взетото решение, като се очаква то да доведе до повишаване на сигурността на гражданите на ЕС, но също и на Ливан и Близкия изток. Сега е необходима най-вече добра координация в прилагането му, смята българският първи дипломат. В изказването си на СВР министър Вигенин е подчертал, че България е силно ангажирана с разследване на атентата на летище Сарафово, в рамките на което възникват и нови елементи, предадоха от пресцентъра на външно министерство.

Тази вечер ще има министерска среща на Източното партньорство.

Може да харесате още...