Службата в МВР, която извършва подслушването – вече Агенция към МС

mikrofon001Специализираната дирекция “Оперативни технически операции” да бъде отделена от МВР и да бъде обособена в агенция към Министерския съвет. Това се предвижда в промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които парламентът прие на първо четене в четвъртък. Предложението за изменения в закона е внесено от депутати от ПГ на Коалиция за България и ПГ на ДПС. За него гласуваха 115 народни представители, а 81 бяха против. Реално с промяната новата Държавна агенция “Технически операции” ще се занимава със специализираната дейност по подслушването и проследяването, които са допустими по Закона за СРС. Председателят на Агенцията ще е с мандат 4 години и ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера по подобие на шефа на ДАНС, което стана възможно с промени в Закона за ДАНС.

С промените се предлага да бъде въведен механизъм за контрол на прилагането на СРС чрез бюджета. Предвидено е осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства от ДАТО за всеки конкретен случай да се осигурява финансово от органа, който е заявил искане за тяхното използване.
Възстановява се Националното бюро за контрол на СРС като независим и действен контрол над цялата дейност по прилагането на специални разузнавателни средства, посочват вносителите. Националното бюро ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат пет години.

източник: пресцентър НС

Може да харесате още...