Заради избора на новия шеф на ДАНС, президентът Росен Плевнелиев отмени участието си в церемонията по откриването на Дунав мост 2

rosen_plevnaliev_002Безпрецедентна реакция на българския президент – след избора на Делян пеевски за нов шеф на ДАНС, от пресцентъра на държавния глава обявиха, че той отменя участието си в церемоията по откриването на Дунав мост 2 като посочиха за причина именно решението на НС за избор. На 20 юни, четвъртък, държавният глава свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с единствена тема реформата в сектор „Сигурност“.

Бойко Борисов коментира реакцията като “абсолютно правилен жест” и “ясен сигнал и за Брюксел, и за всички какви процеси текат в България”. За първи път, в 20 години история, идва някакво управление на власт и отнема правомощия на президента, са думите на експремиера по горещата тема.

В декларация на парламентарната група на ГЕРБ се съобщава, че партията започва обсъждане за провеждане на нови избори и свикване на Велико Народно събрание за нова Конституция.

Още от реакциите, този път на депутат от БСП, който не подкрепи кандидатурата на Пеевски – Георги Кадиев. “Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата”, каза той, цитиран от Агенция Фокус. Кдиев не е гласувал и това, по думите му, е неговата “форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща”.

Да се съди по делата на новия шеф на ДАНС – призова всички Лютви Местан.  Фактът, че за първи път председателят на Държавната агенция за национална сигурност се избира от Народното събрание показва, че всяко действие и на председателя и на ДАНС, ще бъдат подложени на пряк, непрекъснат парламентарен контрол, са думите му.

Делян Пеевски има достатъчно опит, че да се справи с работата в агенцията – е коментарът на премиера Орешарски, който представи кандидатурата в Парламента, както е по промените в Закона, гласувани от 42 НС.

Лидерът на БСП Сергей Станишев го подкрепи в избора: “Начинът, по който се управляваше държавата, той беше скандален. Това се премълчаваше. Всъщност държавата беше обладавана и изнасилвана, ако ползвам грубия израз на г-н Борисов от вчера. Държавата беше ограбвана.  За мен е много ясна индикацията в поведението на ГЕРБ, на г-н Борисов. Тяхната реакция ми подсказва, че изборът на Пламен Орешарски е правилен”.

Може да харесате още...