Ателието по „Иконография” към Пловдивска митрополия и студенти – заедно в Международния ден на музеите

ikoni0001Деца със специални образователни нужди ще получат знания за православните традиции в иконографията. Върху предварително подготвени копирки те ще оцветяват икони и декоративни елементи. Работното ателие е от 11 до 14, 30 часа и е част от образователната програма, с която ще се вклюат в Международния ден на музеите утре, 18 май, ателието по „Иконография” към Пловдивската митрополия, катедра „Теология“ и педагогическият Факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

От 17.00 до 21.00 часа пък ще отвори символично врати и работилница за възрастни.Те ще се запознят със средновековните иконографски техники и сюжети. Ще има теоретични и практични занимания – запознаване с техники на работа и технология на иконописта, демонстрации от членове на ателието, прожекции на филми с участието на Ателието по иконография, сред които „Възпитание на добродетели чрез цветове”.

Ателието по иконография с ръководител Адриана Любенова запознава курсистите си със същността на църковните изкуства. Те изучават още иконопис, стенопис, стъклопис, миниатюра и мозайка, получавайки широка богословска подготовка и познания за литургиката и нейното отражение върху църковната архитектура и декорация на храма. Завършването на обучението е в рамките на майсторски клас, а след неговото завършване курсистите са зографи, подготвени за цялостно изписване на храма от иконите до стенописите. Любенова е с куп титли – научен секретар на „Университетски център за християнско изкуство и култура” към ПУ „Паисий Хилендарски”, член на Международния комитет за реставрация и консервация на мозайки (ICCM), член на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), член на Българското Иконографско Сдружение, докторант към ИИИзк – БАН, където ръководи модул „Иконопис и иконография” в научноизследователски проект „Християнското културно-историческо наследство като основен фактор за формирането и запазването на националната ни идентичност”.

Може да харесате още...