Девин си връща болницата

bolni4en_koridorЕкип от юристи на финансовото министерство ще съдейства на общинските власти в Девин за освобождаване от сегашните тежести на запорираната сграда на болницата. Това ще стане чрез прехвърлянето им към друга общинска собственост, съобщиха от Министерството на здравеопазването след среща на министъра – проф. д-р Николай Петров и заместник-министър д-р Мирослав Ненков с представители на Сдружението „Инициатива при будна кома” лидери на гражданските протести и на Инициативния комитет за болницата в Девин.

Очакванията са това да се случи до няколко седмици, след което новосъздаденото дружество за изнесена болнична помощ ще може да се настани в сградата и да разкрие няколко отделения с необходимата апаратура и специалисти, каза проф. Николай Петров. До разкриването на новата болница в Девин, с цел осигуряването на болнична помощ, МЗ е предприело временни мерки. През следващите дни предстои разкриване на стационар в няколко стаи на територията на Центъра за спешна помощ, в които ще има дежурен лекар и мобилна апаратура. Увеличен е и броят на екипите на Спешна помощ, които при необходимост да поемат спешните случаи в трите общини. Осигурени са и три мобилни кабинета с лаборатория, рентген и ехограф, които от следващата седмица ще бъдат позиционирани в Девин.

Така в най-кратък срок хората от този регион се очаква да получат достъп до болнична помощ. От миналия юли около 27 хиляди жители на трите родопски общини Девин, Борино и Доспат бяха силно затруднени в получаването й заради закриване на болницата.

Може да харесате още...