BG кучето на Путин очаква потомство

borisov-putin-ku4e4Кучето, което Владимир Путин получи като подарък от експремиера Бойко Борисов, скоро може да има потомство. Това съобщи председателят на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) и съпрезидент на Световния киноложки алианс Аврам Петков в Пловдив, където днес се провежда Международната киноложка изложба A-CACIB.  Борисов изненада своя колега с българско овчарско куче през 2010 година. Бъфи веднага стана любимец на новия си стопанин. После изпратихме в Москва и Янтра, за да се оформи разплодна двойка, а вече е време да се появи потомство, каза Петков. Според него това ще донесе още по-голяма популярност на нашето овчарско куче в Русия, където има и такъв клуб.
В качествата на породата ще се убедят съдиите и публиката на изложбата в Панаира. В нея участват около 200 кучета от 30 породи. Сред претендентите за титлите са над 80 български овчарски кучета. Трима световни шампиони – Лазар, който е собственост на експремиера и вече притежава всички титли; Цара, фаворитът при женските кучета, и най-високо оцененото младо куче ще излязат на подиума в палата 8. Съдиите са от Беларус, България и Германия.
За първи път участниците в Международната киноложка изложба се състезават за Купата на кмета на град Пловдив, отбеляза Аврам Петков.
Новост е и Републиканският шампионат за български породи кучета, насрочен за 24 март. Достъп до него имат само представители на трите официално признати наши породи – овчарско куче, лудогорско гонче и барак.
Международните киноложки изложби се провеждат всяка пролет и есен като съвместна проява на БРКС, Световния киноложки алианс и националния изложбен център. Есенното издание вече е финал за Световната киноложка купа. Панаирът бе определен за домакин на престижната надпревара за 5 години. Тя гостува за първи път у нас в 2012 година.
За второто издание през тази есен подготвяме състезания по аджилити, в което кучетата минават през терен с 18 препятствия, и по послушание, вместо досегашните демонстрации, съобщи Аврам Петков. Така ще се покаже цялата гама на кинологията, добави той и припомни, че в момента се правят постъпки аджилити да стане олимпийски спорт, подобно на конния.
Няма да липсват атракции и на сегашната киноложка изложба. Демонстрации по послушание и аджилити може да се видят и утре, 24 март от 11 до 15 часа. Сетът ще бъде на разположение на желаещите водачи с кучета от публиката, които искат да се включат в шоуто, а участието е безплатно.
В неделя ще се извършват и оценки за признаване на породност и за издаване на бяло родословие. Ще има и конкурси за дете и куче, развъдна двойка и развъдник, съобщи Аврам Петков.

Може да харесате още...